Το κοινό κρυολόγημα είναι συνήθως μια ήπια ασθένεια που περνάει χωρίς θεραπεία σε λίγες μέρες. Και λόγω της ήπιας φύσης του, οι περισσότερες περιπτώσεις δεν καταλήγουν στο γιατρό.

Ο ρινοϊός προκαλεί περίπου το ήμισυ όλων των κρυολογημάτων, αλλά και άλλοι ιοί μπορούν να προκαλέσουν ένα ή περισσότερα από τα συμπτώματα του κρυολογήματος, συμπεριλαμβανομένου του αδενοϊού, του ιού της γρίπης, του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) και του ιού της παραγρίπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, η μόλυνση με ρινοϊό ή έναν από τους άλλους ιούς που ευθύνονται για τα συμπτώματα κρυολογήματος μπορεί να είναι σοβαρός σε μερικούς ανθρώπους. Οι επιπλοκές από το κρυολόγημα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες και, ναι, ακόμη και θάνατο -ιδιαίτερα σε άτομα που έχουν ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα.

Για παράδειγμα, μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών μπορεί να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης σοβαρής αναπνευστικής λοίμωξης. Αν και ο ρινοϊός δεν θεωρείται ότι αποτελεί την κύρια αιτία αυτού, είναι άλλοι ιοί που σχετίζονται με τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, όπως ο RSV, ο αδενοϊός και ο ιός της παραγρίπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ρινοϊός έχει δειχθεί ότι αυξάνει την παρουσία ενός υποδοχέα που ονομάζεται PAF-r σε πνευμονικά κύτταρα. Αυτό μπορεί να επιτρέψει στα βακτήρια, όπως ο στρεπτόκοκκος της πνευμονίας (Streptococcus pneumoniae), να συνδεθούν πιο αποτελεσματικά στα κύτταρα, αυξάνοντας την πιθανότητα να οδηγήσουν σε μια σοβαρή κατάσταση όπως η πνευμονία.

Μια ομάδα ανθρώπων που έχει πληγεί περισσότερο από τη μόλυνση με ιούς που προκαλούν κρυολόγημα είναι άνθρωποι με παθήσεις του πνεύμονα. Μπορούν να περιλαμβάνουν άτομα με άσθμα, κυστική ίνωση ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Η μόλυνση με ιό που προκαλεί φλεγμονή των αεραγωγών μπορεί να κάνει την αναπνοή πολύ πιο δύσκολη. Άτομα με ΧΑΠ, τα οποία πιάνουν ήπιο ιό κρυολογήματος, κινδυνεύουν επίσης να αναπτύξουν βακτηριακή λοίμωξη.

Ενώ η βακτηριακή λοίμωξη σε αυτούς τους ασθενείς μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά, δεν υπάρχει αποτελεσματική αντιιική θεραπεία έναντι όλων των τύπων ρινοϊών. 

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να αποφύγετε το κρυολόγημα είναι να πλένετε τα χέρια σας σωστά. Αυτό μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωση πολλών διαφορετικών λοιμώξεων, όχι μόνο των ιών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης