Ζήσης Ψάλλας

Μια γάτα στο Βέλγιο με εμφανή συμπτώματα του ιού έχει προκαλέσει ανησυχίες. Ο ιδιοκτήτης της γάτας είχε πρόσφατα βρεθεί θετικός στον ιό. Αναφέρεται ότι η γάτα ανέπτυξε αναπνευστικές δυσκολίες και διάρροια μία εβδομάδα αργότερα. Οι κτηνίατροι στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης του Βελγίου εξέτασαν τη γάτα για SARS-CoV-2 και στη συνέχεια ανίχνευσαν το ιικό γονιδίωμα σε έμετο και σε δείγμα κοπράνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρέπει τώρα να ανησυχούμε για τον ιό που εξαπλώνεται στις γάτες; Μπορεί αυτός ο ιός να ήταν ένας κορωνοϊός για γάτες που τις μολύνει παγκοσμίως εδώ και δεκαετίες. Οι κορωνοϊοί στις γάτες μοιάζουν πολύ με τον ιό SARS-CoV-2 σε γενετικό επίπεδο. 

Η τυπική δοκιμή για τον ιό SARS-CoV-2 ανιχνεύει μόνο το γονιδίωμα του ιού. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι αυτή η δοκιμή δεν ανιχνεύει μολυσματικά ή «ζωντανά» σωματίδια ιού, οπότε είναι αδύνατο να πούμε αν το γονιδίωμα του ιού που βρέθηκε στη γάτα ήταν από ένα σωματίδιο που θα μπορούσε να πολλαπλασιαστεί. Για να καταδειχθεί η μολυσματικότητα, χρειάζονται πολλές ακόμα δοκιμές. Είναι πιθανό η γάτα να έτρωγε μολυσμένα τρόφιμα και ο ιός απλώς πέρασε από το έντερο. 

Παρόλο που οι δύο περιπτώσεις σκύλων SARS-CoV-2 δεν είχαν προφανείς κλινικές ενδείξεις σχετικά με τη νόσο COVID-9, η γάτα είχε συμπτώματα αναπνευστικού. Ωστόσο, όπως γνωρίζει κάθε κτηνίατρος, οι γάτες μπορεί να έχουν αναπνευστικές δυσκολίες για πολλούς λόγους, από άσθμα αιλουροειδών έως τις καρδιακές παθήσεις. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ευτυχώς εξακολουθούν να μην υπάρχουν αποδείξεις ότι τα κατοικίδια ζώα μεταδίδουν τον ιό στον άνθρωπο. Είναι επίσης καθησυχαστικό ότι ένα μεγάλο κτηνιατρικό διαγνωστικό εργαστήριο δήλωσε πρόσφατα ότι έχει δοκιμάσει χιλιάδες δείγματα από γάτες και σκύλους για SARS-CoV-2 χωρίς θετικές περιπτώσεις. Επίσης, δεδομένου ότι μέχρι τις 30 Μαρτίου υπήρχαν πάνω από 720.000 ανθρώπινα κρούσματα παγκοσμίως, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι, αν ο ιός αυτός προκαλούσε εύκολα ασθένεια σε κατοικίδια ζώα, θα είχε γίνει γνωστό μέχρι τώρα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης