Ζήσης Ψάλλας

Ο νέος κορωνοϊός μπορεί να ζει στον αέρα για αρκετές ώρες και σε ορισμένες επιφάνειες για 2-3 μέρες, βρήκαν νέες δοκιμές που έγιναν από Αμερικανούς επιστήμονες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρξει μόλυνση μέσω αναπνοής του αέρα στον οποίο υπάρχει ο ιός ή από ένα απλό άγγιγμα μολυσμένης επιφάνειας.

«Σε καμία περίπτωση δεν λέμε ότι υπάρχει αερολυματική μετάδοση του ιού», αλλά αυτή η εργασία δείχνει ότι ο ιός παραμένει ζωντανός για μεγάλες περιόδους έτσι είναι θεωρητικά δυνατό, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Neeltje van Doremalen, από το National Institute of Allergy and Infectious Diseases.

Από τότε που αναδύθηκε στην Κίνα στα τέλη του περασμένου έτους, ο νέος ιός έχει μολύνει περισσότερους από 126.660 ανθρώπους παγκοσμίως και προκάλεσε πάνω από 4.300 θανάτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια συσκευή νεφελοποίησης για να βάλουν δείγματα του νέου ιού στον αέρα, κάτι που μιμείται αυτό που συμβαίνει όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή τον διαδίδει στον αέρα με κάποιο τρόπο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ιός θα μπορούσε να ανιχνευθεί μέχρι τρεις ώρες αργότερα στον αέρα, μέχρι τέσσερις ώρες στον χαλκό, έως και 24 ώρες σε χαρτόνι και μέχρι 2-3 ημέρες σε πλαστικό και ανοξείδωτο χάλυβα.

Παρόμοια αποτελέσματα αποκτήθηκαν από τις δοκιμές που έγιναν για τον ιό που προκάλεσε την έκρηξη SARS το 2003.

Οι εξετάσεις έγιναν στο εργαστήριο Rocky Mountain Lab του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας στο Hamilton, από επιστήμονες του NIH, του Πανεπιστήμιο του Princeton και του UCLA, με χρηματοδότηση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του medRxiv αλλά δεν έχουν εξεταστεί από άλλους επιστήμονες.

«Είναι μια στέρεα εργασία που απαντά σε ερωτήσεις που οι άνθρωποι έχουν ζητήσει», δήλωσε η Julie Fischer, καθηγήτρια μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Georgetown. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να πλένουμε τα χέρια μας, έχοντας επίγνωση ότι οι μολυσμένοι άνθρωποι μπορεί να μολύνουν τις επιφάνειες. Πρέπει να κρατάμε τα χέρια μακριά από το πρόσωπο», είπε.

Όσον αφορά τον καλύτερο τρόπο για να σκοτωθεί ο ιός, «είναι κάτι που ερευνάμε τώρα, αλλά ο καθαρισμός επιφανειών με διαλύματα που περιέχουν αραιωμένη χλωρίνη είναι πιθανό να κάνει τη δουλειά», δήλωσε ο van Doremalen.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης