Ζήσης Ψάλλας

Μια μελέτη από το Αυστραλιανό Κέντρο Ακριβείας Υγείας του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας βρήκε μια σύνδεση μεταξύ του μεταβολισμού και των εγκεφαλικών μέτρων που σχετίζονται με την άνοια, παρέχοντας πολύτιμες γνώσεις για την ασθένεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλύοντας δεδομένα από 26.239 άτομα στη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι με παχυσαρκία που σχετίζεται με ηπατικό στρες ή με φλεγμονές και στρες στα νεφρά, είχαν τα πιο δυσμενή ευρήματα στον εγκέφαλο.

Η μελέτη μέτρησε συσχετίσεις έξι διαφορετικών μεταβολικών προφίλ και 39 καρδιομεταβολικών δεικτών με μετρήσεις εγκεφάλου MRI για τον όγκο του εγκεφάλου, τις εγκεφαλικές βλάβες και τη συσσώρευση σιδήρου, για τον εντοπισμό πρώιμων παραγόντων κινδύνου για άνοια.

Τα άτομα με μεταβολικά προφίλ που συνδέονται με την παχυσαρκία ήταν πιο πιθανό να έχουν ανεπιθύμητα προφίλ MRI που έδειχναν χαμηλότερους όγκους ιππόκαμπου και φαιάς ουσίας, μεγαλύτερη επιβάρυνση εγκεφαλικών βλαβών και μεγαλύτερη συσσώρευση σιδήρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ερευνήτρια Δρ. Amanda Lumsden, είπε ότι η μελέτη προσθέτει ένα νέο επίπεδο κατανόησης στην υγεία του εγκεφάλου. «Η άνοια είναι μια εξουθενωτική ασθένεια που επηρεάζει περισσότερους από 55 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Η κατανόηση των μεταβολικών παραγόντων και των προφίλ που σχετίζονται με εγκεφαλικές αλλαγές που σχετίζονται με την άνοια μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό πρώιμων παραγόντων κινδύνου για άνοια. Σε αυτή την έρευνα, διαπιστώσαμε ότι τα ανεπιθύμητα μοτίβα νευροαπεικόνισης ήταν πιο διαδεδομένα μεταξύ των ατόμων που είχαν μεταβολικούς τύπους που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν επίσης τον υψηλότερο Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό (BMR) -το πόση ενέργεια χρειάζεται το σώμα σας όταν ξεκουράζεται για να υποστηρίξει τις βασικές του λειτουργίες- αλλά περιέργως, ο BMR φαινόταν να συνεισφέρει σε δυσμενείς εγκεφαλικούς δείκτες πέρα ​​από τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας».

Η ανώτερη ερευνήτρια, καθηγήτρια του UniSA Elina Hyppönen λέει ότι το εύρημα παρουσιάζει μια νέα οδό για την κατανόηση της υγείας του εγκεφάλου. «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι τα μεταβολικά προφίλ σχετίζονται με πτυχές της υγείας του εγκεφάλου. Βρήκαμε επίσης συσχετίσεις με πολλούς μεμονωμένους βιοδείκτες που μπορεί να παρέχουν ενδείξεις για τις διαδικασίες που οδηγούν στην άνοια», είπε ο καθηγητής Hyppönen.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης