Θάνος Ξυδόπουλος

Οι νέοι ενήλικες με υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που σηματοδοτούν προδιαβήτη ήταν πιο πιθανό να νοσηλευτούν για καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους με φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα που παρουσιάστηκε στο Quality of Care and Outcomes Research της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχοντας προδιαβήτη σημαίνει ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κάποιου είναι υψηλότερα από το κανονικό -σάκχαρο νηστείας μεταξύ 100 και 125 mg/dL- αν και όχι αρκετά υψηλά για να διαγνωστεί ως διαβήτης τύπου 2. Ο προδιαβήτης είναι συχνός και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

«Ο προδιαβήτης, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία και μπορεί να εξελιχθεί σε διαβήτη τύπου 2, ο οποίος είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου για καρδιαγγειακή νόσο», δήλωσε επικεφαλής της μελέτης Akhil Jain, ιατρός στο Mercy Catholic Medical Center.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα αρχεία υγείας των ασθενών στο National Inpatient Sample, το οποίο είναι η μεγαλύτερη δημόσια διαθέσιμη βάση δεδομένων νοσηλειών στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν αρχεία από το έτος 2018 για νοσηλεία που σχετίζονται με καρδιακή προσβολή μεταξύ νεαρών ενηλίκων, ηλικίας 18 έως 44 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανάλυση διαπίστωσε:

  • Από τους 7,8 εκατομμύρια νεαρούς ενήλικες που νοσηλεύτηκαν για καρδιακή προσβολή το 2018, περισσότεροι από 31.000, ή το 0,4%, είχαν επίπεδα σακχάρου στο αίμα που συσχετίζονται με τον προδιαβήτη.
  • Μεταξύ εκείνων με προδιαβήτη, η συχνότητα εμφράγματος ήταν 2,15% σε σύγκριση με 0,3% σε νεαρούς ενήλικες με φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
  • Οι ενήλικες με προδιαβήτη είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους συνομηλίκους τους χωρίς προδιαβήτη να έχουν υψηλή χοληστερόλη (68,1% έναντι 47,3%, αντίστοιχα) και παχυσαρκία (48,9% έναντι 25,7%, αντίστοιχα).

«Αφού λάβαμε υπόψη διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν και τροποποιούν, διαπιστώσαμε ότι οι νεαροί ενήλικες με προδιαβήτη είχαν 1,7 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν για καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους χωρίς προδιαβήτη», είπε ο Jain. «Παρά το γεγονός ότι είχαν υψηλότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή, οι νεαροί ενήλικες με προδιαβήτη δεν είχαν υψηλότερο κίνδυνο άλλων σοβαρών ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών συμβαμάτων, όπως καρδιακή ανακοπή ή εγκεφαλικό».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης