Θάνος Ξυδόπουλος

Καθώς βρισκόμαστε στην αρχή του καλοκαιριού, φαίνεται ότι είναι καλή στιγμή να απομυθοποιήσουμε μερικές λάθος αντιλήψεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μύθος 1: «Δεν μπορείς να καείς στη σκιά»

Η αποτελεσματική σκιά μπορεί να παρέχει προστασία από τις ακτίνες UV του ήλιου, αλλά μπορούμε ακόμα να καούμε και στη σκιά. Τα υλικά σκίασης με τρύπες ή κενά μπορούν να επιτρέψουν τη διείσδυση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Ο ίδιος κανόνας ισχύει για τη σκιά των δέντρων, με πυκνότερο φύλλωμα που παρέχουν καλύτερη προστασία από τα δέντρα με αραιό φύλλωμα και διακεκομμένο ηλιακό φως. Οι ανοιχτόχρωμες επιφάνειες, όπως το σκυρόδεμα, το ανοιχτόχρωμο χρώμα ή οι μεταλλικές επιφάνειες, αντανακλούν περισσότερο από τις σκούρες. 

Μύθος 2: «Είσαι ασφαλής από τον ήλιο όταν βρίσκεσαι στο νερό»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έως και το 40% της συνολικής ακτινοβολίας UV χτυπά το σώμα ακόμη και μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια του νερού. Όταν κολυμπάτε, μπορεί να μην αισθανθείτε ότι δέρμα σας καίγεται λόγω της δροσιστικής επίδρασης του νερού. Οι αντανακλαστικές επιφάνειες γύρω από τα υδάτινα περιβάλλοντα μπορούν επίσης να ενισχύσουν την υπεριώδη ακτινοβολία, όπως το σκυρόδεμα ή άλλες σκληρές επιφάνειες γύρω από μια πισίνα.

Μύθος 3: «Η άσκηση κάνει το δέρμα μου να κοκκινίζει και όχι ο ήλιος»

Μπορεί συχνά να ακούτε ορισμένους ανθρώπους να λένε, όταν επιστρέφουν από την άσκηση, ότι είναι κόκκινοι επειδή τρέχουν. Αν και αυτό συμβαίνει, η ερυθρότητα από την άσκηση συνήθως εξαφανίζεται γρήγορα, επομένως, εάν είστε ακόμα κόκκινοι 24 ώρες μετά την άσκηση, είναι ηλιακό έγκαυμα. Όταν ασκείστε, η θερμοκρασία του σώματός σας αυξάνεται και ο φυσικός μηχανισμός του σώματός σας είναι να κρυώνει μεταφέροντας αίμα προς την επιφάνεια του δέρματος, με αποτέλεσμα να ιδρώνει για να δροσιστεί.

Μύθος 4: «Αυτό δεν είναι ηλιακό έγκαυμα, είναι έγκαυμα από τον αέρα»

Μια ανεμοθύελλα μπορεί να κάνει το δέρμα σας κόκκινο αλλά αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί σε περιπτώσεις που κάποιος κάνει σκι, με πολύ άνεμο, κρύο και ξηρό περιβάλλον, με πυκνά σύννεφα βουνών και ελάχιστο ή καθόλου ηλιακό φως. Στην Αυστραλία, είναι πολύ πιο πιθανό να έχετε ηλιακό έγκαυμα. Οι δυνατοί άνεμοι μπορούν πραγματικά να αυξήσουν την πιθανότητα εγκαύματος από τον ήλιο. Ο άνεμος στεγνώνει και αποδυναμώνει το εξωτερικό στρώμα του δέρματος. 

Μύθος 5: «Δεν μπορείς να καείς στο αυτοκίνητο από το παράθυρο»

Συχνά, το γυαλί που χρησιμοποιείται στα πλαϊνά παράθυρα του αυτοκινήτου είναι άβαφο. Μειώνει την υπεριώδη ακτινοβολία αλλά δεν εμποδίζει εντελώς τη μετάδοση. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να υποστείτε δερματικές βλάβες εάν περάσετε πολλή ώρα στο αυτοκίνητο δίπλα σε ένα πλαϊνό παράθυρο. Τα φιμέ τζάμια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ποσότητας της υπεριώδους ακτινοβολίας που χτυπά το δέρμα σας. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης