Το βαθύ φιλί (γνωστό και ως γαλλικό ή γλωσσόφιλο) μπορεί να είναι ένας υποτιμημένος παράγοντας διάδοσης της λοίμωξης από γονόρροια.

Η γονόρροια είναι ένα νόσημα που μεταδίδεται συνήθως με την σεξουαλική επαφή. Παρά το ότι λέγεται ότι μπορεί να μεταδοθεί μόνο μέσω την επαφή των γεννητικών οργάνων, νέα έρευνα δείχνει ότι αυτό μπορεί να συμβεί και με το “βαθύ” φιλί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γονόρροια μπορεί να αναπτυχθεί στο ορθό, στο λαιμό ή στα μάτια και γίνεται όλο και πιο δύσκολη στη θεραπεία, δεδομένου ότι ορισμένα στελέχη της είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Παραδοσιακά, οι επαγγελματίες υγείας συμβούλευαν τους ανθρώπους να μειώσουν τον κίνδυνο γονόρροιας μέσω της χρήσης προφυλακτικών, αλλά τα ευρήματα από μια ομάδα ερευνητών από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας δείχνουν ότι αυτή η συμβουλή μπορεί να είναι ανεπαρκής.

Για να αναλυθεί εάν η γονόρροια του λαιμού μπορεί να «περάσει» μέσα από τα «γαλλικά» φιλιά, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από 3.091 άνδρες – ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους – για την περίοδο 2016-2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Eric Chow, από το Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας της Μελβούρνης, είπε ότι ζητήθηκε από άνδρες να δηλώσουν κατά πόσο το τελευταίο τρίμηνο είχαν φιλήσει α λα γαλλικά, είχαν κάνει σεξ ή είχαν κάνει και τα δύο με άλλους άνδρες.

Το 95% των ερωτηθέντων είχε ανταλλάξει «γαλλικά» φιλιά, το 70% είχε φιλήσει μόνο τον σύντροφο και το 38% είχε κάνει σεξ μόνο με τον σύντροφο. Το 1,4% είχε συντρόφους με τους οποίους μόνο φιλιόταν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, όσοι είχαν πάνω από τέσσερις συντρόφους μόνο για φιλιά το τελευταίο τρίμηνο, είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από γονόρροια.

Η πιθανότητα γονόρροιας ήταν 81% μεγαλύτερη για εκείνους που είχαν πάνω από τέσσερις συντρόφους, με τους οποίους φιλιούνταν και έκαναν σεξ.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sexually Transmitted Infections.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης