Διαφωνεί η ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων) με τα μέτρα «μηδενικής προφύλαξης» -όπως τα αποκαλεί- που αποφάσισε ο ΕΟΔΥ για το υγειονομικό προσωπικό.

Η οδηγία του ΕΟΔΥ αφορά τη στενή επαφή υγειονομικού υπαλλήλου που εξετέθη σε ασθενή θετικό, χωρίς να τηρούνται μέτρα προστασίας από κανέναν από τους δύο. Συστήνεται απομάκρυνση από την εργασία για 7 ημέρες για να προστατευτεί ο νοσοκομειακός χώρος και η διασπορά της νόσου, ενώ αρχικά η απομάκρυνση ήταν 14 ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό το μέτρο είναι τουλάχιστον ανεπαρκές, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, ο οποίος λέει μιλώντας στο zougla.gr ότι το «υγειονομικό προσωπικό είναι η εμπροσθοφυλακή του συστήματος υγείας και πρέπει να ελέγχεται εργαστηριακά» για τον κορωνοϊό. «Αυτό που λέμε είναι ότι πρέπει να γίνεται έλεγχος και μέχρι τώρα τα πράγματα είναι διφορούμενα, καθώς αυτό που λέγεται είναι να το “βλέπουμε κατά περίπτωση”. Είχαμε στην Κοζάνη υγειονομικό ο οποίος εκτέθηκε στον ιό και εμφάνισε συμπτώματα τη 10η ημέρα. Στο Δρομοκαΐτειο είχαμε τέσσερα κρούσματα και δεν είναι μόνο να κάνουμε απολύμανση στον χώρο, πρέπει να γίνεται εργαστηριακός έλεγχος και να λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας. Μέχρι τώρα έχουν 50 κρούσματα στους υγειονομικούς, που αποτελούν περίπου το 12% από τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα. Πρέπει να προστατεύσουμε την εμπροσθοφυλακή του συστήματος υγείας για μην καταρρεύσει».

Εν τω μεταξύ, ένας Κινέζος ειδικός ανέφερε ότι η Ευρώπη κάνει το λάθος που είχε κάνει αρχικά η Κίνα: δεν προστατεύει επαρκώς το υγειονομικό προσωπικό της. Θυμίζουμε ότι, αφότου κατανοήθηκε ότι μεγάλο μέρος της μετάδοσης γίνεται μέσω των νοσοκομείων, η Κίνα έριξε το βάρος στην προστασία του υγεινομικού προσωπικού.  

Στην Ελλάδα η στρατηγική είναι να μένουν σπίτι όσοι έχουν ήπια συμπτώματα ή υποπτεύονται ότι έχουν τον ιό με τη λογική πως πρακτικά δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να γίνεται το εργαστηριακό τεστ. Πάντως το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει μια δράση που αφορά στη δημιουργία δικτύου νοσηλευτών (κινητών μονάδων) για τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από ύποπτα ή/και πιθανά κρούσματα κορωνοϊού και για την παροχή νοσηλευτικής φροντίδας κατ΄οίκον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Να σημειωθεί ότι ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ανέφερε πως πρέπει να γίνονται περισσότερα εργαστηριακά τεστ για να καταπολεμηθεί η επιδημία. Ο αξιωματούχος δήλωσε: «Έχουμε ένα απλό μήνυμα για όλες τις χώρες: τεστ, τεστ, τεστ για κάθε ύποπτη περίπτωση». 

Η σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ έχει ως εξής: 

Δεν κατανοούμε την απόφαση του ΕΟΔΥ οι υγειονομικοί, που προκύπτει από την ιχνηλάτηση ότι ήρθαν σε επαφή με κρούσματα κορωνοϊού (ασθενείς ή προσωπικό), να μην τίθενται σε κατ’ οίκον περιορισμό και να μην γίνεται εργαστηριακός έλεγχος.

Στην αρχή ο ΕΟΔΥ συνιστούσε 14 ημέρες κατ’ οίκον περιορισμό (Αμαλιάδα, Πύργος, Ρίο κ.ά.). Μετά άλλαξε η απόφαση και ο κατ’ οίκον περιορισμός μειώθηκε στις 7 ημέρες (Ιπποκράτειο, Κοζάνη, Γεννηματάς, Ερυθρός κλπ).
Χθες στην ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ ακούσαμε ότι οι υγειονομικοί που έχουν εκτεθεί εάν δεν εμφανίζουν συμπτώματα δεν θα τίθενται σε κατ’ οίκον περιορισμό ούτε θα γίνεται εργαστηριακός έλεγχος. Μάλιστα κάποια Νοσοκομεία ήδη εφαρμόζουν αυτό το μέτρο (Αλεξάνδρας, κλπ).

Σε άλλα Νοσοκομεία όταν διαπιστώνεται κρούσμα από συνάδελφο ή νοσηλευόμενο ασθενή διακόπτεται η εφημερία, αναστέλλεται η λειτουργία του τμήματος για απολύμανση (Λαϊκό, Πανεπιστημιακό Ιωάννινων) και σε άλλα γίνεται η υποτυπώδη απολύμανση εν λειτουργία (Αλεξάνδρας).

Η απόφαση να περιοριστεί ο εργαστηριακός έλεγχος σε συναδέλφους που εμφανίζουν συμπτώματα δημιουργεί κινδύνους διασποράς του ιού.

Μέχρι τώρα από τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της χώρας το 12% είναι υγειονομικό προσωπικό παρ’ ότι ο ΕΟΔΥ τηρούσε περισσότερα μέτρα ασφαλείας για το υγειονομικό προσωπικό.

Εάν ισχύσουν τα εν λόγω μέτρα μηδενικής προφύλαξης για τους εργαζόμενους θα υπάρξει μεγάλος κίνδυνος να μείνουμε στην πορεία από υγειονομικό προσωπικό.

Δεδομένο ότι έχουν ανασταλεί οι άδειες και όλο το προσωπικό είναι παρόν στα Νοσοκομεία. Ως εκ τούτου δεν υπάρχουν εφεδρείες σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων.

Ζητάμε να γίνεται εργαστηριακός έλεγχος σε όλους τους συναδέλφους που έχουν εκτεθεί στον ιό με επιβεβαιωμένα κρούσματα και να τίθενται σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες όπως αρχικά ήταν. Έτσι θα περιορίσουμε τη διασπορά του ιού σε ασθενείς και θα κρατήσουμε μάχιμο το προσωπικό σε όλη τη διάρκεια της κρίσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης