Ζήσης Ψάλλας

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν νέο τρόπο για να «βάλουν φρένο» στην υπερβολική φλεγμονή ρυθμίζοντας έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που είναι κρίσιμος για το ανοσοποιητικό σύστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ανακάλυψη έχει τη δυνατότητα να προστατεύσει το σώμα από ανεξέλεγκτες βλάβες που προκαλούν οι φλεγμονώδεις ασθένειες.

Η μελέτη, με επικεφαλής τους ερευνητές στο RCSI (Royal College of Surgeons in Ireland), δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.

Όταν τα ανοσοκύτταρα (λευκά αιμοσφαίρια) στο σώμα μας που ονομάζονται μακροφάγα εκτίθενται σε παθογόνα, παράγονται ισχυρές φλεγμονώδεις πρωτεΐνες γνωστές ως κυτοκίνες για την καταπολέμηση της λοίμωξης. Ωστόσο, εάν τα επίπεδα κυτοκινών γίνουν ανεξέλεγκτα, μπορεί να συμβεί μια σημαντική βλάβη στους ιστούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αργινάση-2 (Arginase-2) δρα μέσω της πηγής ενέργειας των μακροφάγων, δηλαδή των μιτοχονδρίων, για τον περιορισμό της φλεγμονής. Συγκεκριμένα, έδειξαν για πρώτη φορά ότι η αργινάση-2 είναι κρίσιμη για τη μείωση μιας ισχυρής φλεγμονώδους κυτοκίνης που ονομάζεται ιντερλευκίνη-1 (IL-1).

Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να επιτρέψει στους ερευνητές να αναπτύξουν νέες θεραπείες που στοχεύουν την πρωτεΐνη αργινάση-2 και να προστατεύσουν το ανθρώπινο σώμα από τις ανεξέλεγκτες βλάβες που προκαλούν οι φλεγμονώδεις ασθένειες.

“Η υπερβολική φλεγμονή είναι εξέχον χαρακτηριστικό πολλών ασθενειών όπως η πολλαπλή σκλήρυνση, η αρθρίτιδα και οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου. Με την ανακάλυψή μας, ενδέχεται να είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε νέες θεραπευτικές αγωγές για τη θεραπεία των φλεγμονωδών νόσων και τελικά να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ασθενών”, σχολίασε η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης Δρ. Claire McCoy, Λέκτορας Ανοσολογίας στο RCSI.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης