Ζήσης Ψάλλας

Οι ηλικιωμένοι με υποθυρεοειδισμό, που ονομάζεται επίσης υπολειτουργικός θυρεοειδής, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό τεύχος του Neurology.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι διαταραχές του θυρεοειδούς έχουν συσχετιστεί με συμπτώματα άνοιας που μπορεί να είναι αναστρέψιμα με τη θεραπεία», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Chien-Hsiang Weng, του Πανεπιστημίου Brown.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τα αρχεία υγείας 7.843 ατόμων που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με άνοια στην Ταϊβάν και τα συνέκριναν με τον ίδιο αριθμό ατόμων που δεν είχαν άνοια. Ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν 75. Συνολικά 102 άτομα είχαν υποθυρεοειδισμό και 133 είχαν υπερθυρεοειδισμό. Οι ερευνητές δεν βρήκαν σχέση μεταξύ υπερθυρεοειδισμού και άνοιας.

Από τα άτομα με άνοια, τα 68, ή 0,9%, είχαν υποθυρεοειδισμό, σε σύγκριση με 34 από τα άτομα χωρίς άνοια, ή 0,4%. Όταν οι ερευνητές προσάρμοσαν τα στοιχεία για άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο άνοιας, όπως το φύλο, η ηλικία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης, διαπίστωσαν ότι τα άτομα άνω των 65 ετών με υποθυρεοειδισμό είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια από τα άτομα της ίδιας ηλικίας που δεν είχαν προβλήματα με τον θυρεοειδή. Για άτομα κάτω των 65 ετών, το ιστορικό υποθυρεοειδισμού δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν μόνο άτομα που έπαιρναν φάρμακα για τον υποθυρεοειδισμό, διαπίστωσαν ότι είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια από εκείνους που δεν έπαιρναν φάρμακα. «Μια εξήγηση για αυτό θα μπορούσε να είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν εντονότερα συμπτώματα υποθυρεοειδισμού», είπε ο Weng.

Ο Weng σημείωσε ότι η μελέτη παρατήρησης δεν αποδεικνύει ότι ο υποθυρεοειδισμός είναι αιτία άνοιας. δείχνει μόνο μια συσχέτιση. Ένας περιορισμός της μελέτης ήταν ότι οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να συμπεριλάβουν πληροφορίες σχετικά με το πόσο σοβαρός ήταν ο υποθυρεοειδισμός για τους συμμετέχοντες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης