Θάνος Ξυδόπουλος

Οι διαχύσεις αιθέριου ελαίου θα μπορούσαν να είναι πηγή ρύπανσης μέσα στο σπίτι, προειδοποίησε ο γαλλικός οργανισμός ασφάλειας τροφίμων και περιβάλλοντος (ANSES: Agence nationale de sécurité sanitaire).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ANSES είπε ότι τα δημοφιλή gadgets, τα οποία υποτίθεται ότι καθαρίζουν και φρεσκάρουν τον αέρα, θα μπορούσαν να έχουν κάποιες δυσάρεστες παρενέργειες.

Ανέφερε ότι υπήρξαν 1.400 περιπτώσεις ατόμων που επηρεάστηκαν από τα προϊόντα αυτά, οι οποίες αναφέρθηκαν σε κέντρα κατά των δηλητηριάσεων στη Γαλλία μεταξύ 2011 και 2019.

Οι περισσότερες περιπτώσεις συνδέθηκαν με ατυχήματα, π.χ. παιδιά που κατανάλωσαν τα έλαια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρθηκαν επίσης από τη «φυσιολογική χρήση, με τα μάτια, τον λαιμό και τη μύτη να ερεθίζονται καθώς επίσης και επιδράσεις στην αναπνοή».

Αυτοί οι ερεθισμοί μπορεί να συνδέονται με φαινόλες και κετόνες των ελαίων που ήταν «ακατάλληλες» για χρήση σε σπρέι και διαχυτές που φρεσκάρουν τον αέρα, ανέφερε ο ANSES.

Ωστόσο η έκθεση ανέφερε ότι τα περισσότερα από τα συμπτώματα δεν ήταν σοβαρά και μειώθηκαν γρήγορα όταν οι άνθρωποι σταμάτησαν να εκτίθενται πλέον στις χημικές ουσίες.

Ο ANSES είπε ότι τα αιθέρια έλαια δεν μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία έναντι του κορωνοϊού. 

Ο οργανισμός είχε προηγουμένως συμβουλέψει τις εγκύους και τις γυναίκες που θηλάζουν, καθώς και τα άτομα που πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα να αποφεύγουν τη χρήση ελαίων εντελώς.

Επίσης υπογράμμισε ότι οι διαχυτές αναζωογόνησης αέρα που «εκπέμπουν πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC) θα μπορούσαν να είναι πηγή ρύπανσης» μέσα στο σπίτι.

Ακόμα και φυσικές ενώσεις όπως τα τερπένια, που υπάρχουν στο τζίνσενγκ, τον βασιλικό και τα γαρίφαλα, μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό.

Πριν από τρία χρόνια, μια άλλη έκθεση του ANSES διαπίστωσε ότι τα φίλτρα αέρα, τα ιονιστικά και τα «σπρέι καθαρισμού» δεν ήταν αποτελεσματικά και μερικές φορές θα μπορούσαν να κάνουν κακό στην υγεία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης