Ζήσης Ψάλλας

Η διακοπή της θεραπείας με στατίνες θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά την προστασία στη διάρκεια της ζωής έναντι των καρδιακών παθήσεων, καθώς ένα μεγάλο μέρος του οφέλους εμφανίζεται αργότερα στη ζωή. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης μοντελοποίησης που παρουσιάστηκε στο ESC Congress 2022.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επικεφαλής συγγραφέας Runguo Wu του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, UK δήλωσε: «Η μελέτη δείχνει ότι άτομα στα 40 τους με υψηλή πιθανότητα να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο και τα άτομα όλων των ηλικιών με υπάρχουσα καρδιακή νόσο, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για άμεση έναρξη της θεραπείας μείωσης της χοληστερόλης. Η διακοπή της θεραπείας, εκτός εάν σας συμβουλεύσει γιατρός, δεν φαίνεται να είναι σοφή επιλογή».

Υπάρχει κάποια αβεβαιότητα σχετικά με το πότε να ξεκινήσει και πόσο καιρό θα επιμείνει η θεραπεία με στατίνες για τη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων. Αυτή η μελέτη εκτίμησε τη συσσώρευση οφέλους από τις στατίνες ανάλογα με την ηλικία κατά την έναρξη της θεραπείας χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο μικροπροσομοίωσης που αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας δεδομένα από 118.000 συμμετέχοντες μεγάλων διεθνών δοκιμών στατινών από το Cholesterol Treatment Trialists’ (CTT) Collaboration και 500.000 άτομα στον πληθυσμό της Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το μοντέλο χρησιμοποίησε μεμονωμένα χαρακτηριστικά (π.χ. ηλικία, φύλο) και ιστορικά ασθενειών για να προσομοιώσει τον ετήσιο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, στεφανιαίας επαναγγείωσης, διαβήτη, καρκίνου, αγγειακού θανάτου και μη αγγειακού θανάτου για κάθε συμμετέχοντα. Η θεραπεία με μια τυπική δόση στατίνης (40 mg ημερησίως) χρησιμοποιήθηκε για την εκτίμηση της επίδρασης της θεραπείας έναντι της μη θεραπείας σε αυτά τα σενάρια: (1) δια βίου θεραπεία (χρησιμοποιήθηκε μέχρι το θάνατο ή ηλικία 110 ετών), (2) η θεραπεία που διακόπηκε σε ηλικία 80 ετών και (3) καθυστερημένη έναρξη της θεραπείας κατά πέντε έτη σε άτομα ηλικίας κάτω των 45 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το όφελος των στατινών μετρήθηκε σε προσαρμοσμένα στην ποιότητα έτη ζωής (QALYs) -ένα QALY ισούται με ένα χρόνο ζωής με τέλεια υγεία.Σε άτομα ηλικίας κάτω των 45 ετών με χαμηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο, δηλαδή μικρότερη από 5% πιθανότητα καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού στα επόμενα 10 χρόνια, μια πενταετή καθυστέρηση στη λήψη στατινών είχε μικρό αντίκτυπο -έχασαν μόλις το 2% των δυνητικό όφελος QALY από τη δια βίου θεραπεία. Ωστόσο, ο αντίκτυπος ήταν μεγαλύτερος σε άτομα ηλικίας κάτω των 45 ετών με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο, που σημαίνει μεγαλύτερη από 20% πιθανότητα καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού στα επόμενα 10 χρόνια -έχασαν το 7% του πιθανού οφέλους QALY από τη δια βίου θεραπεία. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης