Ζήσης Ψάλλας

Οι αυξημένες θερμοκρασίες που παρατηρούνται τα καλοκαίρια επηρεάζουν την καρδιά μας. Η έκθεση στην υπερβολική ζέστη δημιουργεί σημαντικό πρόσθετο φόρτο εργασίας για την καρδιά. Οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι στο θερμικό στρες και ένας λόγος είναι ότι έχουν φτωχότερη αερόβια ικανότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εξάτμιση του ιδρώτα καταπονεί επίσης το καρδιαγγειακό σύστημα. Ο ιδρώτας δεν χαμηλώνει μόνο τη θερμότητα του σώματος, αφαιρεί επίσης το νάτριο, το κάλιο και άλλα μέταλλα που χρειάζονται για τις μυϊκές συσπάσεις, τις μεταδόσεις σημάτων μεταξύ των νεύρων και την ισορροπία του νερού. Για να αντιμετωπίσει αυτές τις απώλειες, το σώμα αρχίζει να εκκρίνει ορμόνες που βοηθούν το σώμα να συγκρατεί το νερό και να ελαχιστοποιεί τις απώλειες μετάλλων.

Τα μέτρα πρόληψης για την υγεία της καρδιάς σας είναι:

  • Διατηρήστε την ενυδάτωσή σας πίνοντας άφθονο νερό ή άλλα ποτά. Στις επικίνδυνες ζεστές και υγρές μέρες, δοκιμάστε να πίνετε ένα ποτήρι νερό κάθε ώρα. Το νερό είναι καλύτερο, αλλά το γάλα, τα αθλητικά ποτά, ο χυμός φρούτων, το τσάι και ο καφές μετράνε (αν και είναι καλύτερο να μην πίνετε πάνω από τρία έως πέντε φλιτζάνια τσάι ή καφέ την ημέρα. Εάν σας έχουν πει να περιορίσετε την πρόσληψη υγρών, επειδή για παράδειγμα έχετε καρδιακή ανεπάρκεια, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.
  • Αποφύγετε να πίνετε αλκοολούχα ποτά. Μπορούν να σας αφυδατώσουν περισσότερο.
  • Απολαύστε κρύα φαγητά, όπως σαλάτες και φρούτα, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και είναι καλές πηγές βιταμινών και μετάλλων. Επίσης, μην καταναλώνετε μεγάλα γεύματα.
  • Προσπαθήστε να διατηρείτε το σπίτι σας δροσερό. Καλύψτε τα παράθυρα που εκτίθενται στο άμεσο ηλιακό φως με παντζούρια ή κουρτίνες. Ανοίξτε τα παράθυρα εάν μέσα στο σπίτι σας είναι λιγότερο δροσερά από ό,τι έξω. Κλείστε τα φώτα ή άλλον ηλεκτρικό εξοπλισμό που δεν χρειάζεστε, καθώς μπορούν να κάνουν το σπίτι σας πιο ζεστό.
  • Περάστε χρόνο στο πιο δροσερό μέρος του σπιτιού σας, ειδικά για τον ύπνος σας.
  • Φοράτε ελαφριά, φαρδιά ρούχα.
  • Μείνετε μακριά από τον ήλιο στο πιο ζεστό μέρος της ημέρας μεταξύ 11 π.μ. και 4 μ.μ.
  • Μπορεί να είναι πιο δροσερά αν βγείτε έξω, ειδικά αν έχετε κάποιο χώρο με σκιά. Βάλτε αντηλιακό, φορέστε καπέλο και έχετε μαζί σας λίγο νερό.
  • Αποφύγετε την ακραία σωματική άσκηση όταν κάνει πολλή ζέστη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης