Ζήσης Ψάλλας

Ερευνητές από το Intermountain Healthcare Heart Institute παρουσίασαν δύο νέες μελέτες για τα ωμέγα-3 στα Scientific Sessions 2019  της American Heart Association.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μια μελέτη περιέλαβε 87 ασθενείς που είχαν αναπτύξει καρκίνο του προστάτη. Σ’ αυτούς τους ασθενείς μετρήθηκαν στο αίμα τους δύο κοινά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, το εικοσιδιεξαενοϊκό οξύ (DHA) και το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA). 

Σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου 149 ανδρών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα των ωμέγα-3 δεν συνδέονταν με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Οι ερευνητές της Ινστιτούτου δήλωσαν ότι ανέλαβαν τη μελέτη αυτή υπό το πρίσμα των ευρημάτων που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of the National Cancer Institute το 2013. Τότε είχε προταθεί μια πιθανή σχέση μεταξύ υψηλότερων ωμέγα- 3 στο αίμα και της ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη δεύτερη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 894 άτομα που υποβλήθηκαν σε στεφανιαία αγγειογραφία. Αυτά τα άτομα δεν είχαν προηγούμενο ιστορικό καρδιακής προσβολής ή στεφανιαίας νόσου. Ωστόσο, το αγγειογράφημα έδειξε ότι περίπου το 40% είχε σοβαρή νόσο και περίπου το 10% είχε ασθένεια σε τρία καρδιακά αγγεία. Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα ορισμένων μεταβολιτών των ωμέγα-3 στο αίμα αυτών των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων του DHA και του EPA. Στη συνέχεια τους παρακολούθησαν για να δουν ποιος θα πάθαινε καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με τα υψηλότερα ποσοστά μεταβολιτών ωμέγα-3 είχαν χαμηλότερο κίνδυνο ανεξάρτητα από το εάν είχαν σοβαρή ασθένεια ή όχι στο αρχικό αγγειογράφημα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης