Ζήσης Ψάλλας

Η τεστοστερόνη είναι η κύρια ορμόνη στους άνδρες. Ο προσδιορισμός του εάν κάποιος έχει πολύ ή λίγη τεστοστερόνη στο σώμα του μπορεί να προβλέψει τις μελλοντικές ασθένειες. Αλλά γνωρίζοντας τι είναι υψηλό, χαμηλό ή φυσιολογικό για ένα άτομο δεν είναι τόσο απλό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι γιατροί μετρούν την τεστοστερόνη σε νανομολς ανά λίτρο (nmol / l) και η αναφερόμενη “κανονική” περιοχή στους άνδρες είναι μεταξύ 9,2 και 31,8 nmol / L. Είναι περίπου δέκα φορές χαμηλότερη στις γυναίκες, με τα «κανονικά» επίπεδα να θεωρούνται μεταξύ 0,3 και 2,4 nmol / L. 

Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες μπορούν να οδηγήσουν σε έλλειψη ενέργειας και δύναμης, σε μειωμένη σεξουαλική ορμή και σε μεγαλύτερο βάρος. Η έρευνα μάλιστα δείχνει ότι η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και παχυσαρκίας τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες τείνουν να μην εμφανίζονται με φυσικό τρόπο. Είναι γνωστό ότι οι άνδρες αθλητές που κάνουν κατάχρηση τεστοστερόνης ή άλλων παρόμοιων στεροειδών έχουν συχνά προβλήματα με την καρδιά τους. Παρομοίως, ορισμένες ασθένειες στις γυναίκες που οδηγούν σε υψηλή τεστοστερόνη οδηγούν σε κινδύνους για καρδιακές παθήσεις. Αυτό σημαίνει ότι η τεστοστερόνη φαίνεται να είναι καλύτερη για την υγεία όταν μένει σε ένα ορισμένο εύρος που δεν ούτε πολύ υψηλό ούτε πολύ χαμηλό.

Οι υποδοχείς 

Τα επίπεδα τεστοστερόνης των ανδρών στο αίμα μειώνονται με την ηλικία, αν και αυτό μπορεί να σχετίζεται περισσότερο με ασθένειες που εμφανίζονται. 

Αλλά είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποιο είναι το σωστό επίπεδο τεστοστερόνης.

Η ορμόνη αναλαμβάνει δράση όταν συνδέεται στον υποδοχέα της σε οποιοδήποτε κύτταρο στο σώμα μας. Αλλά πόσο καλά το κάνει αυτό για να επιφέρει τις προαναφερόμενες λειτουργίες διαφέρει από άτομο σε άτομο, κάτι που επηρεάζεται από τη γενετική. Επομένως, αυτό που μπορεί να θεωρηθεί ως χαμηλό επίπεδο για ένα άτομο μπορεί στην πραγματικότητα να είναι φυσιολογικό αν έχει έναν πιο ευαίσθητο υποδοχέα ικανό να δεχτεί τις δράσεις της τεστοστερόνης σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις.

Επομένως, η καθιέρωση ενός “κανονικού” επιπέδου είναι περίπλοκη και η μέτρηση της τεστοστερόνης από μόνη της μπορεί να μην φτάνει για να εκτιμηθεί το σωστό επίπεδο που πρέπει να έχει στο αίμα του οποιοδήποτε άτομο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης