Ζήσης Ψάλλας

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι το μπλε φως μπορεί να έχει επιβλαβή επίδραση στο δέρμα και τα μάτια και να διαταράξει τον κιρκάδιο ρυθμό (το εσωτερικό μας ρολόι).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πιο συχνά αναφερόμενη επίδραση της έκθεσης στο μπλε φως είναι μια σημαντική αύξηση των αντιδραστικών ειδών οξυγόνου (ROS), μορίων υψηλής αντίδρασης που σχηματίζονται από το οξυγόνο. Πάρα πολύ μεγάλη παραγωγή των ROS μπορεί να βλάψει το DNA σας και βασικά ένζυμα, όπως αυτά που είναι υπεύθυνα για την επισκευή του DNA, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου.

Η έρευνα έχει έδειξε ότι το μπλε φως μπορεί να προκαλέσει μελάγχρωση (μαύρισμα) σε όλους τους τύπους δέρματος -δεν μαυρίζουμε μόνο από την υπεριώδη ακτινοβολία αλλά και από το ορατό φως. Ενώ πολλοί άνθρωποι θεωρούν το μαύρισμα ένα επιθυμητό χαρακτηριστικό, είναι δείκτης βλάβης του δέρματος και παραγωγής ROS. Άλλοι ερευνητές βρήκαν ότι το μαύρισμα του δέρματος από το ορατό φως (που περιλαμβάνει το μπλε φως) έχει πιο σκούρα μελάγχρωση που κρατάει περισσότερο σε σύγκριση με την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Οι μελέτες έδειξαν επίσης ότι το μπλε φως μπορεί να ενεργοποιήσει γονίδια που σχετίζονται με τη φλεγμονή και τη φωτογήρανση (δερματική βλάβη). Επίσης, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα τυπικά αντηλιακά δεν αποτρέπουν τη φθορά λόγω του μπλε και του ορατού φωτός.

Υπάρχουν μερικά ευεργετικά αποτελέσματα του μπλε φωτός. Έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων συμπεριλαμβανομένου του εκζέματος, χρησιμοποιείται ευρέως στη φωτοδυναμική θεραπεία, η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μιας σειράς δερματικών παθήσεων, από την ακμή έως τον καρκίνο, και ενισχύει την επούλωση των πληγών. Αλλά οι βλαβερές συνέπειες του μπλε φωτός είναι πιθανό να υπερτερούν των θετικών για τους υγιείς ανθρώπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι αλήθεια ότι περνάμε περισσότερο χρόνο μπροστά από οθόνες από ποτέ, αλλά ενώ οι οθόνες μπορεί να προκαλέσουν κάποια ζημιά, είναι ασήμαντη σε σύγκριση με την έκθεση στον ήλιο. Έρευνα έχει δείξει ότι οι οθόνες από συσκευές μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή ROS. Ωστόσο, μια μελέτη από τη γερμανική εταιρεία περιποίησης δέρματος Biersdorf διαπίστωσε ότι μια ολόκληρη εβδομάδα έκθεση στο μπλε φως από μια οθόνη σε απόσταση 30 εκατοστών ισοδυναμεί με μόλις ένα λεπτό μεσημεριανού καλοκαιρινού ήλιου στο Αμβούργο της Γερμανίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης