Ζήσης Ψάλλας

Ο διαβήτης τύπου 2 τριπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού και είναι η κύρια αιτία τύφλωσης, ακρωτηριασμών και νεφρικής ανεπάρκειας. Η θεραπεία με σύγχρονα φάρμακα βελτιώνει τις προοπτικές, αλλά εξακολουθούν να αναπτύσσονται επιπλοκές και το προσδόκιμο ζωής μειώνεται σημαντικά, ειδικά για τους νεότερους. Οπότε η ύφεση του διαβήτη είναι ο απώτερος στόχος της διαχείρισης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απώλεια βάρους βοηθά στην επίτευξη αυτού του στόχου, αλλά οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν εάν είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί για τους διαβητικούς. Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι μπορεί να είναι. Στον διαβήτη, τα μιτοχόνδρια που καίνε λίπος (τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας των κυττάρων μας) μπορεί να είναι πιο υποτονικά και οι ορμόνες της πείνας μπορεί να είναι εκτός καλής λειτουργίας.

Μια συστηματική ανασκόπηση διερεύνησε εάν είναι πιο δύσκολο να χάσετε βάρος αν έχετε διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές συνδύασαν δεδομένα από πέντε μελέτες, με συνολικά 150 διαβητικά άτομα και 387 μη διαβητικά άτομα, τα οποία χρησιμοποίησαν όλα μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων μέσω υγρής φόρμουλας. Διαπιστώθηκε ότι η απώλεια βάρους ήταν η ίδια, περίπου 0,5 κιλά την εβδομάδα, και για τις δύο ομάδες.

Μια άλλη, μεγάλη μελέτη, χρησιμοποιώντας επίσης δίαιτα με υγρή φόρμουλα για τη διαχείριση βάρους, είχε παρόμοια ευρήματα. Υπήρχαν 339 ασθενείς με διαβήτη, 1.669 μη διαβητικοί και μια τρίτη ομάδα 225 ασθενών με διαταραχή της γλυκόζης νηστείας (ενδεικτικό προδιαβήτη ανθεκτικού στην ινσουλίνη). Η απώλεια βάρους σε διάστημα έξι μηνών ήταν συγκρίσιμη μεταξύ των τριών ομάδων (περίπου 0,9 κιλά την εβδομάδα), με το μεγαλύτερο μέρος του βάρους να χάνεται τις πρώτες έξι εβδομάδες. Η σημαντική απώλεια βάρους που επιτυγχάνεται από την προδιαβητική ομάδα είναι αξιοσημείωτη, δεδομένου ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη συχνά ενοχοποιείται για την αύξηση του βάρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, τα καλά νέα είναι ότι χρησιμοποιώντας εντατικές σύγχρονες δίαιτες με φόρμουλα, οι διαβητικοί μπορούν να χάσουν βάρος τόσο εύκολα όσο τα άτομα χωρίς διαβήτη. Και οι ανησυχίες για πιθανή σύγχυση από την αντίσταση στην ινσουλίνη ή τα φάρμακα μπορεί να είναι αβάσιμες.

Αν και οι δίαιτες με υγρή φόρμουλα συνιστώνται ολοένα και περισσότερο για την ύφεση του διαβήτη, οι δίαιτες με αληθινά τρόφιμα επίσης επιτυγχάνουν απώλεια βάρους, αν και όχι τόσο μεγάλη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης