Μια πρόσφατη βρετανική μελέτη αποκάλυψε ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 μειώνουν τον κίνδυνο μακροχρόνιων συμπτωμάτων COVID-19.

Ενώ τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην πρόληψη της σοβαρής COVID-19, ο αντίκτυπός τους στην πρόληψη των μακροχρόνιων συμπτωμάτων δεν έχει ακόμη κατανοηθεί πλήρως. Μια ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης βρήκε ότι ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 μείωσε σταθερά τον κίνδυνο των μακροχρόνιων συμπτωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Dani Prieto-Alhambra, καθηγητής φαρμακευτικής και επιδημιολογίας συσκευών, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης εξήγησε: «Τα εμβόλια κατά της COVID-19 αναπτύχθηκαν γρήγορα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και μέχρι σήμερα οκτώ εμβόλια έχουν λάβει άδεια από διεθνείς ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων, με δισεκατομμύρια δόσεις να έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

«Αυτά τα εμβόλια αποδείχθηκαν εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη της σοβαρής COVID-19, αλλά είναι γνωστό ότι περίπου 1 στους 10 ανθρώπους υποφέρουν από επίμονα συμπτώματα, αυτό που ονομάζουμε μακρά COVID. Θέλαμε να αξιολογήσουμε εάν τα εμβόλια κατά της COVID είχαν κάποια επίδραση στα μακροχρόνια συμπτώματα».

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Respiratory Medicine, διεξήγαγε εκτενείς αναλύσεις χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά αρχεία υγείας πρωτοβάθμιας φροντίδας από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και την Εσθονία. Η ερευνητική ομάδα εξέτασε δεδομένα από περισσότερα από 20 εκατομμύρια εμβολιασμένα και μη εμβολιασμένα άτομα και εντόπισε περιπτώσεις μακράς διάρκειας COVID με βάση τα κριτήρια που ορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η μελέτη επικεντρώθηκε σε ενήλικες που ήταν εγγεγραμμένοι για τουλάχιστον 180 ημέρες σε κάθε αντίστοιχη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε όλες τις διαφορετικές ομάδες πληθυσμού που αναλύθηκαν, οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντική μείωση στην εμφάνιση μακράς COVID μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων σε σύγκριση με εκείνους που δεν ήταν εμβολιασμένοι.

Η Annika Jodicke, φαρμακοεπιδημιολόγος και επικεφαλής της μελέτης, είπε: «Μπορέσαμε να δείξουμε ότι και τα δύο εμβόλια εμπόδισαν την ανάπτυξη επίμονων συμπτωμάτων COVID. Το εμβόλιο BNT162b2 (BioNTech/Pfizer) παρείχε καλύτερη προστασία έναντι του μακροχρόνιου COVID σε σύγκριση με το εμβόλιο ChAdOx1 (Oxford/AstraZeneca). H συνολική αποτελεσματικότητα των εμβολίων κυμαινόταν από 29% έως 52%.

Ο Marti Catala, ανώτερος επιστήμονας δεδομένων και επίσης συγγραφέας της μελέτη πρόσθεσε: «Χάρη στις διεθνείς συνεργασίες μας, επαναλάβαμε τις αναλύσεις μας χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Ισπανία και την Εσθονία. Τα ευρήματά μας ήταν συνεπή στις τρεις χώρες και σε πολλούς διαφορετικούς πληθυσμούς, δίνοντας έμφαση στον κρίσιμο ρόλο που παίζει ο εμβολιασμός στην προστασία των ατόμων από τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της COVID-19».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης