Η ανακοίνωση του ΕΟΦ κάνει λόγο για το φάρμακο Leqvio (περιέχει την δραστική ουσία ινκλισιράνη) των 284 mg, που διατίθεται ως ενέσιμο διάλυμα σε προγεμισμένη σύριγγα. Με σχετική ανακοίνωση αναφέρει πως η παρασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου έχει δεχθεί μικρό αριθμό αναφορών για δυσκολία στην κίνηση του εμβόλου της σύριγγας. Η δυσκολία αυτή οδηγεί σε αδυναμία έγχυσης του φαρμάκου.

Όπως υπογραμμίζει, οι σχετικές αναφορές αφορούν το 0,01% των επαγγελματιών που το έχουν χορηγήσει σε ασθενείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, συνιστάται να μην αφαιρούν το κάλυμμα της βελόνας παρά μόνο όταν είναι έτοιμοι να κάνουν την ένεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Απόφραξη της βελόνας»
Και αυτό, διότι «η πρώιμη αφαίρεση του καλύμματος της βελόνας, πριν την ένεση, μπορεί να οδηγήσει σε ξήρανση του φαρμακευτικού προϊόντος εντός της βελόνας». Αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια «απόφραξη της βελόνας».

Εάν μετά την εισαγωγή της βελόνας δεν μπορεί ο επαγγελματίας Υγείας να πιέσει το έμβολο, συνιστάται να χρησιμοποιήσει νέα προγεμισμένη σύριγγα. Η εταιρεία Novartis που παράγει το φάρμακο, θα παρέχει αντικατάσταση για κάθε σύριγγα Leqvio που εμφανίζει πρόβλημα.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΕΟΦ, το Το Leqvio ενδείκνυται για ενήλικες με πρωτοπαθή υπερχοληστερολαιμία (ετερόζυγη οικογενή και μη οικογενή) ή μικτή δυσλιπιδαιμία ως προσθήκη στη διατροφή. Χορηγείται μόνο του ή σε συνδυασμό με στατίνη ή άλλες θεραπείες για να μειώσει την κακή (LDL) χοληστερόλη. Το φάρμακο χορηγούν στους ασθενείς επαγγελματίες Υγείας. Μετά την πρώτη έγχυση, γίνεται επαναληπτική στους 3 μήνες και ακολούθως κάθε 6 μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης