Η λήψη υψηλότερων από τις συνιστώμενες δόσεις βιταμίνης D για πέντε χρόνια μείωσε τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής σε άνδρες και γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή αρρυθμία, ο κίνδυνος της οποίας αυξάνεται με την ηλικία και η οποία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιακής ανεπάρκειας και θνησιμότητας. Η βιταμίνη D έχει αποδειχθεί ότι έχει επίδραση, για παράδειγμα, στην κολπική δομή και την ηλεκτρική λειτουργία της καρδιάς, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να αποτρέψει την κολπική μαρμαρυγή.

Η μελέτη διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας το 2012-2018. Ο κύριος στόχος της μελέτης που ονομάστηκε Finnish Vitamin D Trial (FIND), ήταν να διερευνήσει τις συσχετίσεις των συμπληρωμάτων βιταμίνης D με τη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πενταετή μελέτη συμμετείχαν 2.495 άνδρες 60 ετών και άνω και γυναίκες 65 ετών και άνω, που τυχαιοποιήθηκαν σε τρεις ομάδες: μία ομάδα εικονικού φαρμάκου και δύο ομάδες συμπληρωμάτων βιταμίνης D3, με μία από τις ομάδες να λαμβάνει 40 μικρογραμμάρια (1.600 IU) την ημέρα και η άλλη 80 μικρογραμμάρια (3.200 IU). Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν επίσης τη δυνατότητα να λαμβάνουν το προσωπικό τους συμπλήρωμα βιταμίνης D, έως και 20 μικρογραμμάρια (800 IU) την ημέρα, που στην αρχή της μελέτης ήταν η συνιστώμενη δόση για αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

Αρχικά, οι συμμετέχοντες δεν είχαν διαγνωστεί με καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο και συμπλήρωναν ολοκληρωμένα ερωτηματολόγια, τόσο στην αρχή όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, σχετικά με τον τρόπο ζωής και τη διατροφή τους, καθώς και με παράγοντες κινδύνου ασθενειών και εμφάνισης ασθενειών. Στοιχεία για την εμφάνιση ασθενειών και θανάτων ελήφθησαν επίσης από εθνικά μητρώα υγείας της Φινλανδίας. Περίπου το 20% των συμμετεχόντων επιλέχθηκαν τυχαία για πιο λεπτομερείς εξετάσεις και δείγματα αίματος.

Κατά τη διάρκεια της πενταετούς μελέτης, 190 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με κολπική μαρμαρυγή: 76 στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, 59 στην ομάδα των 40 μικρογραμμαρίων και 55 στην ομάδα των 80 μικρογραμμαρίων. Ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής ήταν 27% χαμηλότερος στην ομάδα των 40 μικρογραμμαρίων και 32% χαμηλότερος στην ομάδα των 80 μικρογραμμαρίων, σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Στην ομάδα που επιλέχθηκε για πιο λεπτομερείς εξετάσεις, η μέση βασική συγκέντρωση της καλσιδιόλης στον ορό, η οποία είναι δείκτης της συγκέντρωσης της βιταμίνης D του σώματος, ήταν σχετικά υψηλή, 75 nmol/l. Μετά από ένα χρόνο, η μέση συγκέντρωση καλσιδιόλης ήταν 100 nmol/l στην ομάδα των 40 μικρογραμμαρίων και 120 nmol/l στην ομάδα των 80 μικρογραμμαρίων. Δεν παρατηρήθηκε σημαντική αλλαγή στη συγκέντρωση καλσιδιόλης στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η FIND είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που παρατήρησε ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μειώνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής σε γενικά υγιείς άνδρες και γυναίκες. Η προηγούμενη έρευνα περιορίζεται σε δύο τυχαιοποιημένες δοκιμές, οι οποίες δεν παρατήρησαν κάποιο αποτέλεσμα κατά τη χρήση δόσεων 10 μικρογραμμαρίων (400 IU) ή 50 μικρογραμμαρίων (2.000 IU) την ημέρα. Απαιτείται επομένως περαιτέρω επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων της μελέτης FIND, προτού συστηθούν δόσεις βιταμίνης D που υπερβαίνουν σημαντικά τις τρέχουσες συστάσεις για την πρόληψη της κολπικής μαρμαρυγής. Η FIND έχει δημοσιεύσει προηγουμένως ευρήματα που δεν δείχνουν συσχέτιση με τη συχνότητα εμφάνισης άλλων καρδιαγγειακών συμβάντων ή καρκίνων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης