Η σύνθεση της μικροχλωρίδας που βρίσκεται στο έντερο επηρεάζει το πόσο ευαίσθητα είναι τα ποντίκια σε λοιμώξεις από ιούς του αναπνευστικού και τη σοβαρότητα αυτών των λοιμώξεων, σύμφωνα με ερευνητές από το Κέντρο Μεταφραστικής Αντιιικής Έρευνας στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Επιστημών, στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cell Host & Microbe, αναφέρουν ότι τα κατακερματισμένα νηματώδη βακτήρια ένα βακτηριακό είδος που βρίσκεται στα έντερα, προστάτευαν τα ποντίκια από τη μόλυνση από τον ιό της γρίπης, είτε αυτά τα βακτήρια αποκτήθηκαν φυσικά είτε χορηγήθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή η προστασία έναντι της μόλυνσης ισχύει επίσης για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) και το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο κορωνοϊού 2 (SARS-CoV-2), τον ιό που προκαλεί την COVID-19. Για να διατηρηθεί η προστασία, η μελέτη σημείωσε ότι τα κατακερματισμένα νηματοειδή βακτήρια χρειάζονταν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στους πνεύμονες που ονομάζονται βασικά εγκατεστημένα κυψελιδικά μακροφάγα.

Οι ερευνητές εξέτασαν ποντίκια με διακριτές διαφορές μικροβιώματος και ποντίκια που διέφεραν μόνο ως προς την παρουσία ή την απουσία κατακερματισμένων νηματωδών βακτηρίων. Οι τίτλοι του ιού στον πνεύμονα μετρήθηκαν αρκετές ημέρες μετά τη μόλυνση και διέφεραν σημαντικά ανάλογα με τη φύση του μικροβιώματος των διαφόρων ζωικών ομάδων.

«Αυτά τα ευρήματα αποκαλύπτουν περίπλοκες αλληλεπιδράσεις που συνδέουν μηχανιστικά την εντερική μικροχλωρίδα με τη λειτουργικότητα των κυψελιδικών μακροφάγων και τη σοβαρότητα της λοίμωξης από ιούς του αναπνευστικού», δήλωσε ο Andrew Gewirtz, συν-ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη διαπίστωσε ότι σε ποντίκια που δεν είχαν κατακερματισμένα νηματοειδή βακτήρια, τα βασικά κυψελιδικά μακροφάγα εξαντλήθηκαν γρήγορα καθώς προχωρούσε η λοίμωξη από τον αναπνευστικό ιό. Ωστόσο, σε ποντίκια αποικισμένα από τμηματικά νηματοειδή βακτήρια, τα βασικά κυψελιδικά μακροφάγα τροποποιήθηκαν για να αντισταθούν στην εξάντληση της μόλυνσης από τον ιό της γρίπης και στη φλεγμονώδη σηματοδότηση. Και απενεργοποίησαν τον ιό της γρίπης, σε μεγάλο βαθμό ενεργοποιώντας ένα συστατικό του ανοσοποιητικού συστήματος που αναφέρεται ως σύστημα συμπληρώματος (complement system).

«Βρίσκουμε αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η παρουσία ενός κοινού βακτηριακού είδους, ανάμεσα στα χιλιάδες διαφορετικά μικροβιακά είδη που κατοικούν στο έντερο του ποντικιού, είχε τόσο ισχυρές επιπτώσεις σε μοντέλα λοίμωξης από ιούς του αναπνευστικού και ότι τέτοιες επιπτώσεις οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό στον επαναπρογραμματισμό των βασικών κυψελιδικών μακροφάγων», δήλωσε ο Richard Plemper, συγγραφέας της μελέτης. «Εάν ισχύουν για ανθρώπινες λοιμώξεις, αυτά τα ευρήματα θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη μελλοντική εκτίμηση του κινδύνου ενός ασθενούς για σοβαρή ασθένεια. Θεωρούμε πολύ απίθανο τα κατακερματισμένα νηματοειδή βακτήρια να είναι το μόνο μικρόβιο του εντέρου που μπορεί να επηρεάσει τον φαινότυπο των κυψελιδικών μακροφάγων και, κατά συνέπεια, την τάση για μόλυνση από ιό του αναπνευστικού».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης