Ζήσης Ψάλλας

Κατά τον προσυμπτωματικό έλεγχο για καρκίνο του προστάτη, ο κίνδυνος υπερδιάγνωσης μπορεί να μειωθεί στο μισό, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ. Με την προτεινόμενη διαγνωστική οδό, εντοπίζονται σημαντικά λιγότεροι αβλαβείς όγκοι. Αυτό λύνει ένα μεγάλο πρόβλημα και καθιστά εφικτό τον γενικό έλεγχο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H μελέτη έγινε από ερευνητές της Ακαδημίας Sahlgrenska, μέρος του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, πραγματοποίησαν και δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine.

Επικεντρώθηκε σε ένα σημαντικό πρόβλημα, στον προσυμπτωματικό έλεγχο για καρκίνο του προστάτη: ένα πολύ υψηλό ποσοστό των περιπτώσεων καρκίνου που ανιχνεύονται αντιπροσωπεύουν μικρούς, συνήθως αβλαβείς όγκους. Αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο πολλών ανδρών να υποβληθούν σε άσκοπη θεραπεία, με τον σχετικό κίνδυνο μόνιμων επιπλοκών με τη μορφή ακράτειας ούρων και ανικανότητας -επιπτώσεις που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής τους.

Για τη μελέτη, 37.887 άνδρες στη Σουηδία ηλικίας 50-60 ετών κλήθηκαν να κάνουν την εξέταση αίματος για το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA). Σε περίπτωση που τα επίπεδα του PSA ήταν αυξημένα, τους προσφέρθηκε μαγνητική τομογραφία (MRI) του προστάτη. Οι 17.980 άνδρες που έλαβαν μέρος (47% όλων των προσκεκλημένων) χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ομάδα ελέγχου, σε όλους όσους είχαν αυξημένα επίπεδα PSA προσφέρθηκε συστηματική δειγματοληψία ιστού, με 12 «τυφλά» δείγματα που ελήφθησαν από διάφορα μέρη του προστάτη. Εάν η μαγνητική τομογραφία έδειχνε κάτι ύποπτο, ελήφθησαν άλλα τρία ή τέσσερα δείγματα στοχευμένων ιστών στην εν λόγω περιοχή. Σήμερα, αυτή η στρατηγική είναι, σε γενικές γραμμές, πρότυπο παγκοσμίως.

Στην πειραματική ομάδα, μόνο άνδρες με ύποπτα ευρήματα που αποκαλύφθηκαν με μαγνητική τομογραφία επιλέχθηκαν για δειγματοληψία ιστού. Τέσσερα μόνο στοχευμένα δείγματα ιστού ελήφθησαν στην ύποπτη περιοχή.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο κίνδυνος εύρεσης ενός ακίνδυνου καρκίνου μειώθηκε στο μισό στην πειραματική ομάδα, ενώ σοβαροί, δυνητικά θανατηφόροι καρκίνοι βρέθηκαν σε σχεδόν ίση κλίμακα και στις δύο ομάδες.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για την εισαγωγή γενικού προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του προστάτη. Όμως η αξιολόγηση πρέπει να περιλαμβάνει και άλλους παράγοντες, όπως το κόστος και την πρόσβαση σε μαγνητικές τομογραφίες, κατέληξε ο Hugosson.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης