Ζήσης Ψάλλας

Σε μια νέα μελέτη, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen εξέτασαν τη βιταμίνη Α και πώς αντιδρά ο εγκέφαλος σε αυτήν. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για τη ζωή αλλά μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστό πώς διατηρείται στον οργανισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες εντόπισαν το ρόλο του εγκεφάλου στη ρύθμιση των βιταμινών και θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών που σχετίζονται με τις βιταμίνες, από την αναιμία έως τη στειρότητα και την τύφλωση.

Η μελέτη διεξήχθη αρχικά σε αρουραίους και διαπίστωσε ότι μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος μπορεί να είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των επιπέδων της βιταμίνης Α και ότι μπορεί να υπάρχει έλεγχος σε όλο το σώμα. Διεξήχθη από τον καθηγητή Peter McCaffery και τον Δρ. Peter Ikhianosimhe Imoesi και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό iScience. Αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι ο υποθάλαμος, ο οποίος ρυθμίζει πολλά συστήματα του σώματος, όπως τη θερμοκρασία, την όρεξη και τη δίψα, εμπλέκεται και στον έλεγχο των βιταμινών στο σώμα.

Είναι γνωστό ότι η βιταμίνη Α αποθηκεύεται στο συκώτι, αλλά μέχρι τώρα υπήρχε μικρή κατανόηση για το πώς διατηρούνταν τα επίπεδα στο σώμα. Αυτή είναι μια λεπτή εξισορρόπηση. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφική εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και προβλήματα όρασης και δέρματος, ενώ η περίσσεια βιταμίνης Α είναι λιγότερο συχνή αλλά μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την όραση, το δέρμα, και οίδημα του εγκεφάλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη έδειξε ότι η εφαρμογή πολύ μικρών ποσοτήτων βιταμίνης Α απευθείας στον υποθάλαμο του εγκεφάλου των αρουραίων επηρέασε την ποσότητα της βιταμίνης Α στην περιοχή αποθήκευσης του ήπατος και την ποσότητα της βιταμίνης που κατανέμεται στα κύτταρα του σώματος μέσω του αίματος. Αυτό, προτείνουν οι συγγραφείς, σημαίνει ότι υπάρχει ένα σύστημα αισθητήρων βιταμίνης Α στον υποθάλαμο που ελέγχει τον τρόπο κατανομής της στο σώμα.

Ο Δρ. Imoesi εξηγεί: «Αυτό που βρήκαμε είναι ριζικά νέο. Κανείς πριν δεν έχει προτείνει ότι ο εγκέφαλος μπορεί να ελέγχει την ισορροπία βιταμινών στο σώμα και αυτή είναι η πρώτη μελέτη που υποδηλώνει έναν “βιταμινοστατικό” ρόλο του υποθαλάμου. Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η ανισορροπία της βιταμίνης Α μπορεί να μην οφείλεται απλώς στην ακανόνιστη πρόσληψη, αλλά ότι μια ανωμαλία στη λειτουργία του υποθαλάμου λόγω ασθένειας ή φλεγμονής, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή παροχή βιταμίνης Α στο σώμα. Ασθένειες που επηρεάζουν τον υποθάλαμο μπορεί να έχουν τα συμπτώματά τους λόγω διαταραγμένων επιπέδων βιταμίνης Α στο σώμα. Η μέτρηση των επιπέδων βιταμίνης Α στο αίμα μπορεί να παρέχει έναν οδηγό για το εάν ο υποθάλαμος λειτουργεί σωστά».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης