Γράφει ο Δρ. Αθανάσιος Πέτρου

Η βουβωνοκήλη είναι μια πάθηση, η οποία εμφανίζεται σε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Παρά το γεγονός ότι απαντάται πολύ συχνά, πολλοί άνθρωποι δεν είναι ενημερωμένοι σχετικά  με τα αίτια, τα συμπτώματα και τις πιθανές επιπλοκές της. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι είναι λοιπόν η βουβωνοκήλη; Είναι αλήθεια μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καθημερινότητα των ανθρώπων στους οποίους εμφανίζεται; Ποια είναι τα συμπτώματά της, πώς γίνεται η διάγνωση και ποιες επιλογές θεραπείας υπάρχουν; 

Τι είναι η βουβωνοκήλη; 

Μια κήλη δημιουργείται όταν ένα τμήμα του εντέρου ή άλλων γύρω ιστών προβάλει προς τα έξω μέσω μιας σχισμής, ενός ανοίγματος δηλαδή, που υπάρχει σε ένα ευάλωτο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος.  Τότε σχηματίζεται ένα “εξόγκωμα”, ένα ψηλαφητό μόρφωμα. Όταν αυτό εντοπίζεται στη βουβωνική περιοχή, τότε ονομάζεται βουβωνοκήλη. 

Η βουβωνοκήλη, σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να πιστεύουν οι περισσότεροι, δεν υποχωρεί από μόνη της. Αντιθέτως, με την πάροδο του χρόνου η κατάσταση μπορεί να επιδεινώνεται και η κήλη να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς. Η βουβωνοκήλη μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη βοήθεια ενός γενικού χειρουργού και η θεραπεία επιλογής είναι η χειρουργική επέμβαση (χειρουργική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης). 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι οδηγεί στο σχηματισμό βουβωνοκήλης; 

Οτιδήποτε μπορεί να αυξήσει την πίεση στην περιοχή της κοιλιάς (αύξηση ενδοκοιλιακής πίεσης), μπορεί να προκαλέσει τον σχηματισμό βουβωνοκήλης. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι εμφάνισης μιας βουβωνοκήλης είναι οι βαριές χειρωνακτικές εργασίες, η άρση βάρους, το κάπνισμα, η έντονη άσκηση, η εγκυμοσύνη, ο χρόνιος παρατεταμένος βήχας, η χρόνια δυσκοιλιότητα και η παχυσαρκία. 

Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς γίνεται η διάγνωση; 

Το βασικότερο σύμπτωμα της βουβωνοκήλης είναι και ο λόγος που οδηγεί τους περισσότερους ασθενείς να επισκεφτούν έναν εξειδικευμένο χειρουργό. Το σύμπτωμα αυτό είναι φυσικά η διόγκωση της συγκεκριμένης περιοχής, καθώς το περιεχόμενο των ιστών που προβάλλει από το κοιλιακό τοίχωμα δημιουργεί ένα εξόγκωμα (ψηλαφητό μόρφωμα). 

Άλλα συμπτώματα της βουβωνοκήλης είναι ο έντονος πόνος στην εν λόγω περιοχή, πόνος στην κοιλιά, ειδικά κατά το σκύψιμο, τον βήχα ή κατά την άρση αντικειμένων, ένα αίσθημα τραβήγματος ή βάρους, όπως και πίεση στη βουβωνική περιοχή.

Η έγκαιρη διάγνωση της βουβωνοκήλης θεωρείται υψίστης σημασίας, καθώς εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία υπάρχει ο κίνδυνος στην πορεία να συμβεί περίσφιξη, μια επείγουσα κατάσταση όπου ο ασθενής εμφανίζει έντονο πόνο στην περιοχή, ναυτία, έμετο, αλλαγή του χρώματος του δέρματος της περιοχής. Αυτό συμβαίνει όταν πλέον δεν είναι δυνατόν να αναταχθεί η κήλη και το εγκλωβισμένο έντερο ή άλλο περιεχόμενο εγκλωβίζεται και στραγγαλίζεται εντός της βουβωνοκήλης. Πρόκειται για οξύ σύμβαμα που χρήζει άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης.

Η διάγνωση της βουβωνοκήλης γίνεται από εξειδικευμένο γενικό χειρουργό αρχικά μέσω κλινικής εξέτασης. Στη συνέχεια θα ζητηθούν πιθανότατα και απεικονιστικές εξετάσεις, έτσι ώστε να προσδιοριστούν: το περιεχόμενο της βουβωνοκήλης, το μέγεθός της, το ακριβές σημείο σχηματισμού της, αλλά και για να αποκλειστούν άλλες συναφείς παθήσεις.

Ποια είναι η θεραπεία; 

Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης. Οι μέθοδοι αυτές επιλέγονται με βάση τόσο τη σοβαρότητα του κάθε περιστατικού όσο και τις κατά περίπτωση ενδείξεις και αντενδείξεις.

Η ανοιχτή χειρουργική επέμβαση είναι μια επιλογή, η οποία ενδείκνυται πλέον κυρίως σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε πολλαπλές επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα ή έχουν κάποια διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος.

Τα τελευταία χρόνια η αποκατάσταση της βουβωνοκήλης γίνεται με ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές μεθόδους, δηλαδή λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά. Οι μέθοδοι αυτοί έχουν αρκετά και σημαντικά πλεονεκτήματα όπως:

  • ελάχιστη απώλεια αίματος,
  • λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο,
  • μικρή διάρκεια νοσηλείας
  • ταχύτερη ανάρρωση
  • ελάχιστο κίνδυνο τραυματισμού γειτονικών ανατομικών δομών 

Η ρομποτική μέθοδος θεωρείται σίγουρα η πιο σύγχρονη, αποτελεσματική και ασφαλέστερη μέθοδος αποκατάστασης της βουβωνοκήλης. Τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μεθόδου είναι πολλά με βασικότερα την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας εμφάνισης επιπλοκών, την ταχύτερη αποθεραπεία, την αποφυγή τραυματισμού των γύρω ιστών, την εξαιρετική ακρίβεια των χειρουργικών χειρισμών κατά τη διάρκεια της επέμβασης και το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, αφού απαιτεί μικρές τομές.

Κατά την επέμβαση αποκατάστασης της βουβωνοκήλης, με οποιαδήποτε μέθοδο, ο χειρουργός ωθεί το τμήμα του σπλάχνου που προπίπτει πίσω στην κανονική του θέση και επιδιορθώνει το εξασθενημένο κοιλιακό τοίχωμα ενώνοντας τις άκρες του υγιούς μυϊκού τοιχώματος. Για την ενίσχυση του κοιλιακού τοιχώματος και την πρόληψη πιθανής υποτροπής τοποθετείται ένα συνθετικό πλέγμα πάνω από την εξασθενημένη περιοχή για να παρέχει πρόσθετη υποστήριξη.

Ο έμπειρος χειρουργός, μετά από εκτενή αξιολόγηση κάθε περιστατικού, προτείνει ποια είναι η ιδανική μέθοδος αντιμετώπισης για τον εκάστοτε ασθενή.

Τι περιλαμβάνει η πρόληψη;

Παρά το γεγονός ότι η βουβωνοκήλη δεν μπορεί πάντα να προληφθεί, ορισμένα μέτρα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης. Αυτά περιλαμβάνουν τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, την αποφυγή της υπερβολικής άσκησης, όπως και την πρόληψη των παραγόντων που μπορεί να αυξήσουν την ενδοκοιλιακή πίεση, όπως για παράδειγμα η άρση υπερβολικού βάρους.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης