Τι κοινό έχουν ένας μεταλλωρύχος, ένας αστυνομικός, ένας πιλότος και ένας δημοσιογράφος;

Τα συγκεκριμένα επαγγέλματα μπορούν πολύ εύκολα να προκαλέσουν καταστάσεις που να είναι απειλητικές για τον εργαζόμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με έρευνα, το επάγγελμα με το ψηλότερο επίπεδο άγχους είναι αυτό του μεταλλωρύχου, ακολουθεί του αστυνομικού, μετά του πιλότου και του δημοσιογράφου.

Την πέμπτη θέση κατέχει το στέλεχος διαφημιστικής εταιρίας ενώ δεν υστερούν τα επαγγέλματα του γιατρού, της νοσοκόμας, του προσωπικού ασθενοφόρων, του πυροσβέστη και του εκπαιδευτικού.

Τα συμπτώματα του άγχους είναι οι συναισθηματικές διαταραχές, πονοκέφαλοι, υπογονιμότητα, στυτική δυσλειτουργία, διαταραχές της εμμήνου ρύσης, παχυσαρκία, οστεοπόρωση, υπέρταση, εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι συνέπειες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές και μη αναστρέψιμες βλάβες στον οργανισμό μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πηγές του επαγγελματικού άγχους είναι πολλές και για το κάθε άτομο διαφορετικές, όμως συνήθως κάποιες πηγές είναι: οι υπερβολικές ώρες εργασίας, η μονιμότητα, το αρνητικό εργασιακό περιβάλλον (δηλαδή συγκρούσεις με συναδέλφους ή προϊσταμένους, μισθός, εξέλιξη), το επίπεδο κινδύνου.

Το επαγγελματικό άγχος μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα πάντα με το πώς ένα άτομο βιώνει το άγχος. Δηλαδή ένας παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει άγχος και προβλήματα υγείας σε ένα άτομο, μπορεί να μην επηρεάσει στον ίδιο βαθμό ένα άλλο άτομο.

Δεν είναι εύκολο να προσδιορίσουμε με σιγουριά κάποια συμπτώματα, γιατί τα ίδια συμπτώματα μπορεί να προκαλούνται και από άλλους παράγοντες. Χωρίζουμε όμως τα συμπτώματα του επαγγελματικού άγχους σε 3 κατηγορίες: σωματικές, ψυχολογικές και συμπεριφοριστικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι σωματικές αποτελούνται συνήθως από πονοκεφάλους, κόπωση, διαταραχές στον ύπνο και στη διατροφή, πόνοι στο στομάχι ή πιασίματα των μυών, ναυτίες δύσπνοια και άλλες οργανικές διαταραχές.

Τα ψυχολογικά συμπτώματα μπορούν να αποτελούνται από έλλειψη συγκέντρωσης, μείωση της αυτοεκτίμησης, υπερευαισθησία και σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργία άλλων ψυχολογικών διαταραχών όπως κατάθλιψη, κλειστοφοβία ή οποιαδήποτε άλλη φοβία.

Τα συμπεριφοριστικά συμπτώματα στην εργασία μπορεί να είναι συχνές άδειες ασθενείας από τη δουλειά, μείωση της παραγωγικότητάς τους και συχνά λάθη που μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα.

Γιατί το επάγγελμα του μεταλλωρύχου, του αστυνομικού, του πιλότου αλλά και του δημοσιογράφου έχουν υψηλότερα επίπεδα άγχους από τα άλλα επαγγέλματα;

Τα επαγγέλματα που έχουν το ψηλότερο επίπεδο άγχους συνήθως έχουν και ψηλό βαθμό κίνδυνου σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες όπως για παράδειγμα ο βαθμός ευθύνης σε περίπτωση κάποιου λάθους. Τα συγκεκριμένα επαγγέλματα μπορούν πολύ εύκολα να προκαλέσουν καταστάσεις που να είναι απειλητικές για τον εργαζόμενο και γι’ αυτό μπορεί να βιώνει ένα συνεχόμενο άγχος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης