Πιο ευρύχωροι για τους ασθενείς θα γίνουν οι μαγνητικοί τομογράφοι. Μια απλή τροποποίηση υπόσχεται να βελτιώσει τα μηχανήματα και ταυτόχρονα να τα κάνει πιο άνετα για τους ανθρώπους οι οποίοι σήμερα κινδυνεύουν να πάθουν κρίση κλειστοφοβίας στη διάρκεια της εξέτασης.

Οι μαγνητικοί τομογράφοι καταγράφουν ασθενή σήματα από τα άτομα υδρογόνου στο ανθρώπινο σώμα χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό μαγνητικού πεδίου και ραδιοκυμάτων. Ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι τόσο στενός ο σωλήνας όπου μπαίνει ο ασθενής είναι ότι το πηνίο που εκπέμπει τα ραδιοκύματα πρέπει να βρίσκεται κοντά στο σώμα του εξεταζόμενου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης στην Ελβετία έδειξε ότι οι μαγνητικοί τομογράφοι μπορούν να αλλάξουν. Οι μελετητές αφαίρεσαν το πηνίο από το εσωτερικό ενός τομογράφου και τον αντικατέστησαν με ένα σύστημα που κάνει την ίδια δουλειά από απόσταση έως 5 μέτρων.

Στη θέση του πηνίου μέσα στον τομογράφο τοποθετήθηκε μόνο μια ειδική αγώγιμη διάταξη που εστιάζει τα ραδιοκύματα στο σημείο εξέτασης και απελευθερώνει χώρο για τον εξεταζόμενο αλλά παράλληλα εξασφαλίζει πιο ομοιόμορφη κάλυψη του σώματος του ασθενή.

Το πλεονέκτημα αυτό θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό στους τομογράφους νέας γενιάς, που θα χρησιμοποιούν και ισχυρότερα μαγνητικά πεδία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης