Η «ξεχασμένη» μετά τη δεκαετία του ’90 φυματίωση επανεμφανίζεται απειλητικά στη χώρα μας.

Μάλιστα το 4% των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι το ανθεκτικό ή πολυανθεκτικό είδος της νόσου, τη στιγμή που στις χώρες της ΕΕ ο μέσος όρος είναι 1%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις δύο Πνευμονολογικές Κλινικές του νοσοκομείου Παπανικολάου ενώ παλαιότερα εμφανίζονταν δύο με τρία κρούσματα το χρόνο σήμερα σε κάθε εφημερία εμφανίζονται μέχρι και δύο με τρία νέα κρούσματα φυματίωσης δηλαδή περίπου 80-90 το χρόνο, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Πνευμονοπαθειών και Επαγγελματικών Παθήσεων Θώρακος καθηγητής Κωνσταντίνος Ζαρογουλίδης.

Η φυματίωση, σύμφωνα με τον ίδιον, μπορεί να προσβάλει τους πάντες, χωρίς να κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε επώνυμους, ανώνυμους, εργαζόμενους και άνεργους. Το 2013 σε χειρουργική Κλινική του Παπανικολάου διαπιστώθηκε μόλυνση δύο μελών του προσωπικού με φυματίωση από νοσηλευόμενο ασθενή που έπασχε από ενεργό νόσο μη διαγνωσμένη μέχρι τότε. Οι εργαζόμενοι που μολύνθηκαν, χωρίς να νοσήσουν, έλαβαν αντιφυματική αγωγή για διάστημα δύο μηνών.

«Η αδυναμία έγκαιρης εξεύρεσης δραστικών φαρμάκων και οι δυσχέρειες αντιμετώπισης των περιστατικών ανασφάλιστων ατόμων είναι δύο από τις βασικές αιτίες που η Ελλάδα κατέχει άλλη μία «μαύρη» πρωτιά μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισημαίνει ο κ. Ζαρογουλίδης εξηγώντας τους λόγους επανεμφάνισης της φυματίωσης στη χώρα μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μέχρι τη δεκαετία του ΄90 είχαμε κρούσματα φυματίωσης, μετά όμως δεν είχαμε κρούσματα ούτε για να τα δείξουμε στους φοιτητές. Σήμερα έχουμε τόσα πολλά περιστατικά που δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε. Καθώς τα κρούσματα πληθαίνουν η ανάγκη για έλεγχο των εργασιακών χώρων αυξάνει. Με δεδομένο ότι το 2013 υπήρξε δραματική ελάττωση σε πνευμονολογικά κρεβάτια και ότι το Παπανικολάου αποτελεί κέντρο υποδοχής ανθεκτικών και πολυανθεκτικών μορφών φυματίωσης από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, θα πρέπει άμεσα να δημιουργηθούν χώροι απομόνωσης εξοπλισμένοι με κατάλληλοι τεχνολογία εφαρμογής αρνητικής πίεσης, ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος μετάδοσης των πολυανθεκτικών στελεχών του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης στο προσωπικό και τους άλλους ασθενείς», προσθέτει ο κ Ζαρογουλίδης.

Το κόστος ίασης της απλής φυματίωσης ανέρχεται στα 30 ευρώ μηνιαίως για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών, ενώ το κόστος ίασης της ανθεκτικής φυματίωσης είναι 2500 ευρώ μηνιαίως για δύο χρόνια και της πολυανθεκτικής φυματίωσης 5000 μηνιαίως για άγνωστο χρονικό διάστημα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης