Ο ΕΟΦ έδωσε στη δημοσιότητα τα συγκεντρωτικά στοιχεία για τις παρενέργειες που δηλώθηκαν από τους πολίτες το 2022, εξαιτίας των εμβολίων κατά του Covid 19.

Όπως  αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΕΟΦ, πρόκειται για παρενέργειες που έχουν καταγραφεί στις λεγόμενες «κίτρινες κάρτες» του Οργανισμού και σχετίζονται με τις αναφορές πολιτών που είχαν εμβολιαστεί, αλλά και γιατρών ή φαρμακοποιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις συγκεκριμένες αναφορές υπάρχουν 63 θάνατοι που αποδίδονται είτε από τους γιατρούς είτε από τους πολίτες στα εμβόλια, ωστόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν αξιολογήσει ακόμα όλες τις περιπτώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικότερα, από δερματολογικά, μέχρι νευρολογικά προβλήματα, αλλά και ζητήματα σχετιζόμενα με τον καρκίνο και το ανοσοποιητικό σύστημα έχουν καταγραφεί από γιατρούς και πολίτες στις κίτρινες κάρτες του ΕΟΦ, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι έχουν αναφερθεί και 63 θάνατοι οι οποίοι σημειώθηκαν από λίγες (0 -7 ημέρες) έως και πολλές ημέρες μετά τον εμβολιασμό (περισσότερες από 30 ημέρες).

Δύο θάνατοι φαίνεται πως αξιολογήθηκαν και αποδόθηκαν από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές στο εμβόλιο (Vaxzevria) ενώ οι υπόλοιπες περιπτώσεις αξιολογούνται ακόμη ή δεν έχουν αποδοθεί ακόμη σε κάποιο σκεύασμα.

Για το έτος 2022 αποτυπώθηκαν 1633 ανεπιθύμητες ενέργειες εκ των οποίων οι 1344 ήταν σοβαρές.

Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΦ, οι περισσότερες παρενέργειες αφορούν στο εμβόλιο της Pfizer με το οποίο άλλωστε έγιναν και οι περισσότερες δόσεις στη χώρα μας. Με βάση τα επίσημα στοιχεία:

Το σύνολο των δόσεων ανά εμβόλιο για το έτος 2022 έχει ως εξής:

COMIRNATY (Pfizer) : 4.050.772 (όλα τα εμβόλια)

SPIKEVAX (Moderna) :278.123 (όλα τα εμβόλια)

VAXZEVRIA (Astra Zeneca): 0

JCOVDEN (Janssen): 118.128

NUVAXOVID (Novavax): 9.094

Το 60,2% των αναφορών έγιναν από γυναίκες και το 37,48% από άνδρες ενώ οι ηλικίες που εμφάνισαν το μεγαλύτερο ποσοστό των παρενεργειών είναι μεταξύ 30 και 49 ετών που δήλωσαν σε ποσοστό 39,93% ότι είχαν ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη την ανακοίνωση του ΕΟΦ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης