Έντονη ανησυχία προκαλεί η έξαρση πνευμονίας που παρατηρείται στην Κίνα αυτή την περίοδο, παρότι το Υπουργείο Υγείας της χώρας διαβεβαιώνει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι η αύξηση των αναπνευστικών ασθενειών οφείλεται στη γρίπη και σε άλλα γνωστά παθογόνα και όχι σε έναν νέο ιό.

«Οι πρόσφατες μαζικές λοιμώξεις του αναπνευστικού προκαλούνται από επικάλυψη κοινών ιών, όπως ο ιός της γρίπης, οι ρινοϊοί, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) και ο αδενοϊός, καθώς και από βακτήρια όπως το mycoplasma pneumoniae, που είναι ένας κοινός ένοχος για λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος», δήλωσε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βίντεο από νοσοκομείο του Πεκίνου

 

Το Υπουργείο Υγείας της Κίνας συνέστησε στους πολίτες να φορούν μάσκες και κάλεσε τις τοπικές αρχές να επικεντρωθούν στην πρόληψη της εξάπλωσης ασθενειών σε χώρους με πολύ κόσμο, όπως σχολεία και γηροκομεία.

Ο ΠΟΥ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ζήτησε επίσημα από την Κίνα να παράσχει πληροφορίες σχετικά με μια δυνητικά ανησυχητική αύξηση των αναπνευστικών ασθενειών και των συστάδων πνευμονίας στα παιδιά, μετά το κακό προηγούμενο με τη νόσο Covid-19.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μαγιορκίνης: Η πνευμονία που χτυπά τα παιδιά στην Κίνα έχει περίεργα συμπτώματα

Παρόλες τις διαβεβαιώσεις της Κίνας όμως, οι εικόνες που προκύπτουν από τα νοσοκομεία της χώρας και τα συμπτώματα που παρατηρούνται στους ασθενείς – που είναι κυρίως παιδιά – κάνουν τους ειδικούς να ανησυχούν για μια νέα πανδημία.

«Αυτό που βλέπουμε και αυτό που λένε και οι κινεζικές αρχές είναι η έξαρση της πνευμονίας εξαιτίας της έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων που συμβαίνουν αυτή την περίοδο στην Κίνα, εξαιτίας του ότι είναι η πρώτη χρονιά που δεν έχουν μέτρα» σημείωσε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην ΕΡΤ σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα. Ωστόσο, υπογράμμισε πως «υπάρχει μια αύξηση κρουσμάτων που έχουν περίεργα συμπτώματα, δηλαδή σιωπηλά συμπτώματα στην αρχή και μετά εμφανίζουν κάτι οζίδια στον πνεύμονα, τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης».

 

Επανέλαβε την εκδοχή των κινεζικών αρχών, που λένε ότι «κατά πάσα πιθανότητα είναι μυκόπλασμα πνευμονίας και όντως κάποια περιστατικά αποδίδονται εκεί πέρα, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητάει περισσότερη προσοχή ώστε εάν και εφόσον υπάρχει κάτι άλλο, θα πρέπει να ανακαλυφθεί και να διερευνηθεί ώστε να περιοριστεί σύντομα».

Ερωτηθείς για το εάν θα πρέπει να ανησυχούμε στην Ελλάδα σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται ότι είναι κάτι διαφορετικό, κάτι ιδιαίτερο. Υπάρχει μια ανησυχία γιατί το μυκόπλασμα αυτό απ’ ό,τι φαίνεται είναι μεν ένα κοινό μικρόβιο το οποίο υπάρχει και στην Ελλάδα, αλλά το συγκεκριμένο όπως φαίνεται στην Κίνα αναφέρεται ότι έχει αντοχή σε κάποια αντιβιοτικά. Οπότε υπάρχει μια μέτρια ανησυχία όσον αφορά την εξάπλωση ανθεκτικού μικροβίου στα αντιβιοτικά».

Επιπλέον, πρόσθεσε «ότι μπορεί να υπάρχει και κάτι άλλο. Προς το παρόν δεν έχουμε κάτι επιπλέον και η Κίνα έδωσε κάποιες απαντήσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όμως είμαστε σε επιφυλακή. Βλέπουμε μήπως και υπάρχει κάτι επιπλέον».

Ερωτηθείς για την έξαρση κοξάκι σε ορισμένες περιοχές ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως «είναι μια λοίμωξη η οποία κατά περιόδους κάνει εξάρσεις. Είναι διαφορετικής φύσεως από τα κλασικά μικρόβια που προκαλούν προβλήματα στο αναπνευστικό γιατί αυτό μεταδίδεται με σταγονίδια και από τη λεγόμενη «κοπρανοστοματική οδό», σχετίζεται με μυοκαρδίτιδες και περικαρδίτιδες και αυτό είναι που φοβόμαστε από την κοξάκι».

Τέλος, ο γνωστός καθηγητής υπογράμμισε πως «δεν έχουμε αναφορές για βαριά περιστατικά, προς το παρόν», τονίζοντας όμως πως οι ειδικοί παραμένουν σε επιφυλακή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης