Ο ιός A (H1N1) της γρίπης αναμένεται να αναζωπυρωθεί τους επόμενους δύο μήνες, σύμφωνα με τους ειδικούς, που απευθύνουν έκκληση για επαγρύπνηση, ακόμη και αν τα συμπτώματα της ασθένειας θεωρούνται σχετικά ήπια.

Οι χειμερινοί μήνες ευνοούν την ανάπτυξη και μετάδοση των ιών της γρίπης, αφού οι άνθρωποι τείνουν να συγκεντρώνονται όλο και περισσότερο σε κλειστούς χώρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βρισκόμαστε σε σαφώς πιο επικίνδυνη θέση δεδομένου ότι είμαστε στην καρδιά του χειμώνα, οπότε και ενισχύεται η μεταδοτικότητα της γρίπης, και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία πολύ κρίσιμη φάση, κατά την οποία πρέπει -επιτέλους- ο κόσμος να το αντιληφθεί και να σπεύσει στα εμβολιαστικά κέντρα.

Αλλά, κανείς δεν ξέρει πώς θα συμπεριφερθεί ο ιός. «Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε δει ιδιαίτερη σφοδρότητα, αν και χρειάζεται ακόμη να υπάρξει επιβεβαίωση για πολλές περιπτώσεις.

Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση, ο κόσμος να αντιμετωπίσει έναν άλλον, πολύ πιο επικίνδυνο ιό, ο οποίος όχι μόνον «επεκτείνεται» εύκολα μεταξύ του πληθυσμού, αλλά διαθέτει και τη φονική ισχύ του H5N1, τα επίπεδα θνησιμότητας του οποίου φθάνουν έως και το70%., και για αυτό πρέπει πάση θυσία να σταματήσει η πανδημία ώστε να ελαχιστοποιηθεί και η περίπτωση μετάλλαξης του ιού σε πιό επικίνδυνες μορφές…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το χειμερινό πανδημικό κύμα αναμένεται να είναι σχετικά μικρότερης διάρκειας από αυτό που μόλις πέρασε, να αφορά κυρίως σε ενήλικες ηλικίας 18-60 ετών και να εμφανίζει, από την άλλη πλευρά, πολύ υψηλότερους δείκτες θνησιμότητας από το φθινοπωρινό. Η επέλαση του επερχόμενου χειμερινού πανδημικού κύματος που θα ξεκινήσει στα μέσα με τέλη Ιανουαρίου 2010 εξαρτάται από το κατά πόσο το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα είναι επιτυχές και θα έχει εμβολιαστεί ένα 20%, τουλάχιστον του πληθυσμού, που μαζί με αυτούς που νόσησαν και άρα απέκτησαν ανοσία, να δημιουργηθεί ένα αμυντικό ανάχωμα κατά της γρίπης , η συμμετοχή στο οποίο, δυστυχώς έως τώρα είναι αρκετά απογοητευτική και πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για αύξηση της συμμετοχής, με έμφαση στις ομάδες υψηλού κινδύνου, τις οποίες πρέπει να προστατεύσουμε πάση θυσία.

Οι ειδικοί επιστήμονες, που συνήθως είναι επικεφαλείς των κέντρων, ελέγχου και ταυτοποίησης της νέας γρίπης, τονίζουν τη σημασία του εμβολιασμού και απευθύνουν έκκληση στους πολίτες, ιδιαίτερα σε εκείνους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι καρδιοπαθείς, οι υπέρβαροι, οι διαβητικοί κλπ., να εμβολιαστούν άμεσα, καθώς η εξέλιξη του ιού της γρίπης τύπου Α Η1Ν1 θεωρείται εξαιρετικά απρόβλεπτη, πολύ μεταδοτική, και ακόμα σχετικά άγνωστη, ως προς τις μεταβολές της.

Η ανεύθυνη παραπληροφόρηση και οι κουταμάρες που κατακλύζουν το Διαδίκτυο και τα ΜΜΕ -και που δυστυχώς βρίσκουν σύμμαχους ακόμα και κάποιους… περίεργους γιατρούς, οι οποίοι απλά εκφράζουν (ή μάλλον παπαγαλίζουν) τη γνώμη κάποιων που θα επιθυμούσαν να βάλουν την ανθρωπότητα σε ένα δοκιμαστικό σωλήνα με χλωροφύλλη και να κλείσουν την τάπα, χωρίς να αντιλαμβάνονται πως καλώς ή κακώς τα περισσότερα φάρμακα έχουν χημική σύσταση- μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνες. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πως τα εμβόλια που κατασκευάσθηκαν, και ειδικά αυτά που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα, αποδείχθηκαν εξαιρετικά αποτελεσματικά και ασφαλή. Από τα εκατομμύρια (σε παγκόσμιο επίπεδο) άτομα που υποβλήθηκαν στον εμβολιασμό, μεταξύ των οποίων και εκατοντάδες χιλιάδες έγκυοι και εκατομμύρια παιδιά, πολύ λίγα άτομα έχουν παρουσιάσει ελαφρές ανεπιθύμητες παρενέργειες, και εξαιρετικά ελάχιστοι εμφάνισαν κάποιες σοβαρότερες. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως δεν θα αντιταχθούμε στις ρεμούλες και τις μίζες που παίζονται μεταξύ κυβερνήσεων και φαρμακοβιομηχανιών, όπως αυτό που συνέβη από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και παραγγέλθηκαν 16 εκατομμύρια δόσεις για 10 εκατομμύρια Έλληνες, τη στιγμή που γνώριζαν πως το πολύ το 29-30% του πληθυσμού θα εμβολιαζόταν. Απλά πρέπει να σκεφθούμε πως ο μόνος τρόπος για να σώσουμε τις ζωές, κυρίως των ευάλωτων και ευαίσθητων συνανθρώπων μας είναι να κλείσουμε τα αυτιά μας στη γελοιότητα της ανεύθυνης παραπληροφόρησης και να εμβολιαστούμε..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος, όμως στις φοβίες που εκδηλώθηκαν ως προς την ασφάλεια των εμβολίων για τη νέα γρίπη τύπου Α Η1Ν1, θα ήθελα να πω πως, ένα σχεδόν χρόνο μετά, με την φθινοπωρινή πανδημία να βρίσκεται στην απόλυτη κορύφωσή της, στο απόλυτο pick της, ύστερα από επανειλημμένες καθυστερήσεις, , τα εμβόλια είναι πιά εδώ. Όμως, ενώ τον κόσμο διακατείχε ο φόβος της νέας γρίπης, άρχισε να διαδίδεται και ο αστείος μύθος του επικίνδυνου εμβολιασμού, με αποτέλεσμα, πολλοί συμπολίτες μας να διστάζουν, ακόμα να εμβολιασθούν.

Πρέπει, επίσης, να αναφέρουμε και τις περιπτώσεις όπου κατηγορήθηκαν συγκεκριμένα εμβόλια για την πρόκληση κάποιων ασθενειών που αποδείχθηκε απλά πως επρόκειτο για ανεύθυνες φήμες που σίγουρα δεν έκαναν καλό. Αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει μία υστερία και μία ανεξήγητη φοβία κατά του εμβολιασμού με αποτέλεσμα να έχουμε υπερβολικά πολλά θύματα από επιδημία ευλογιάς , προηγούμενο αιώνα στη Σουηδία. Σε επιδημία και θάνατο πολλών παιδιών από κοκκύτη οδήγησε άλλη περίπτωση παραπληροφόρησης, το 1974, στην Αγγλία, ενώ υπήρξε και ανάλογη αντιεμβολιαστική υστερία από το 1980 ώς το 1996 στη Σουηδία, που ουσιαστικά είχε ως αποτέλεσμα το 60% του πληθυσμού της χώρας να ασθενήσει και να δεινοπαθήσει από κοκκύτη.

Σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου, μπορούμε να πούμε, πλέον, πως οι σημερινές τεχνικές παραγωγής τους δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τους τρόπους παρασκευής των εμβολίων πριν από καμιά τριανταριά χρόνια, καθώς τα σημερινά εμβόλια παράγονται σε στείρους χώρους, που είναι οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης, όπου ο αέρας από το εξωτερικό, του θαλάμου, περιβάλλοντος είναι αποκομμένος και εισρέει μόνον όταν από μέσα το επιθυμήσουν και μόνο μέσω ειδικών φίλτρων με ελάχιστη διάμετρο πόρων. Επιπλέον όλα τα εμβόλια πλέον, περιέχουν ειδικούς αντιμικροβιακούς παράγοντες που αποτρέπουν κάθε πιθανή επιμόλυνση. Επίσης, δεν πρέπει να μην μνημονευθεί πως στα άτομα που μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός με το νέο εμβόλιο κατά της γρίπης τύπου Α Η1Ν1 δεν υπήρξε καμία απολύτως αναφορά, επίσημη ή ανεπίσημη, για αυξημένες και επικίνδυνες παρενέργειες.

Ο Θοδωρής Γιάνναρος είναι μοριακός – πυρηνικός βιολόγος

Επικοινωνία: theogiannaros@in.gr και στο τηλ. 210- 9340880

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης