Ενδιαφέροντα στοιχεία για την πορεία της έρευνας από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι και σήμερα είχε η έκθεση της Νομικής Επιτροπής για την άρση ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη.

Το πρώτο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ενώ η καταγγελία για βιασμό και ξυλοδαρμό -από την Ελένη Χρονοπούλου- έγινε στις Βελγικές Αστυνομικές Αρχές τον Ιανουάριο του 2020 και τέσσερις μήνες αργότερα -τον Μάιο- έδωσε και το όνομα του ευρωβουλευτή, εντούτοις ο Γενικός Εισαγγελέας ξεκίνησε την ποινική διαδικασία στις 7 Ιουλίου 2022.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο φάκελος της υπόθεσης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει τις δύο καταθέσεις της καταγγέλλουσας νομικού, καθώς και τις ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε μετά το περιστατικό, όπως το περιγράφει η ίδια.

Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η έρευνα από τον Γενικό Εισαγγελέα για την υπόθεση κρατά 9 μήνες και τέλη Μαρτίου το αίτημα για την άρση της ασυλίας δίνεται στην αρμόδια Υπηρεσία και στη συνέχεια διαβιβάζεται στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στην έκθεση της Νομικής Επιτροπής αναγράφεται χαρακτηριστικά: «Έχοντας υπόψιν το αίτημα για άρση της ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη από τον Γενικό Εισαγγελέα στις Βρυξέλλες, σε σχέση με την ποινική διαδικασία της 7ης Ιουλίου 2022, διαβιβάστηκε από την Ομοσπονδιακή Δημόσια Υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων με επιστολή της 30ης Μαρτίου και ανακοινώθηκε στην Ολομέλεια στις 17 Απριλίου 2023».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έκθεση επιπλέον αναφέρει ότι για ποινικές υποθέσεις το Ευρωκοινοβούλιο δεν μπορεί να αναλάβει τον ρόλο του δικαστηρίου και ότι στη διαδικασία άρσης της ασυλίας ο ευρωβουλευτής δεν μπορεί να θεωρηθεί «κατηγορούμενος».

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται επίσης ότι «λαμβάνοντας υπόψη ότι, στην προκειμένη περίπτωση, το Κοινοβούλιο δεν διαπίστωσε στοιχεία fumus persecutionis», δηλαδή πραγματικά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η εν λόγω δικαστική έρευνα κινήθηκε με σκοπό να βλάψει την πολιτική δραστηριότητα του βουλευτή υπό την ιδιότητά του ως μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «εισηγείται την άρση της ασυλίας του με την τελική απόφαση να λαμβάνεται από την Ολομέλεια».

Η έκθεση της νομικής επιτροπής:

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην αρμόδια επιτροπή για την άρση ασυλίας του Γεωργούλη:

 

Αύριο, Πέμπτη, συνεδριάζει η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την άρση της ασυλίας του

Αύριο, 1η Ιουνίου, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή Αλέξη Γεωργούλη κατόπιν αιτήματος των βελγικών αρχών για καταγγελία βιασμού που έχει γίνει εις βάρος του προ τριετίας.

Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα των βελγικών αρχών ανακοίνωσε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, στις 17 Απριλίου και στις 30 Μαΐου η Επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε ομόφωνα υπέρ της άρσης της ασυλίας του κ. Γεωργούλη.

Η συνήγορος του ευρωβουλευτή, κ. Σταματία Μάλλα, σε σημερινή δήλωσή της αναφέρει τα εξής:

«Η επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο κ. Γεωργούλης παραιτήθηκε από το δικαίωμα ακρόασης προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία άρσης ασυλίας του, καθώς και τη θέση του ίδιου, ο οποίος πολλάκις δήλωσε ότι επιθυμεί την άρση της βουλευτικής του ασυλίας, διαβίβασε στην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την εγκριτική της απόφαση, προκειμένου αυτή να ψηφιστεί στην Ολομέλεια. Σημειωτέον είναι ότι το Κοινοβούλιο μπορεί εύλογα να λάβει υπόψιν τη θέση του ευρωβουλευτή προκειμένου να αποφασίσει αν θα άρει ή όχι την ασυλία του και έτσι η θέση του κ. Γεωργούλη υπέρ της άρσης παίζει καταλυτικό ρόλο για την ταχύτερη πρόοδο της διαδικασίας».

Η κα Σταματία Μάλλα ανέφερε επίσης ότι ο κ. Γεωργούλης είχε προτείνει στις αρμόδιες δικαστικές αρχές του Βελγίου να εμφανιστεί και να παράσχει εξηγήσεις, πλην όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω του ότι δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία άρσης της ασυλίας του. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας άρσης της ασυλίας του στον συντομότερο δυνατό χρόνο χαρακτηρίζεται «θετική» από τη δικηγόρο του, καθώς κατόπιν τούτου ο κ. Γεωργούλης αναμένεται να κληθεί από τις Αρχές «προκειμένου να καταθέσει και να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της καταγγελίας και των διαλαμβανομένων στη δικογραφία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης