Οι εξελίξεις στους τομείς της πολιτικής, της ασφάλειας και της οικονομίας και οι δυνατότητες οικοδόμησης μέλλοντος σταθερότητας και ευημερίας στη νοτιανατολική Ευρώπη είναι τα θέματα που κυριαρχούν στην 7η Διάσκεψη «Croatia Summit» που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας.

Στην ετήσια Διεθνή Διάσκεψη για τη Νοτιανατολική Ευρώπη συμμετέχουν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της περιοχής και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, αλλά και χωρών της «Αραβικής ‘Ανοιξης» Η φετινή Διάσκεψη με θέμα «Οικοδόμηση κρατών και η εμπειρία της ΕΕ» διοργανώνεται από την κυβέρνηση της Κροατίας και την έναρξη των εργασιών θα κηρύξουν ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Μιλάνοβιτς και ο πρόεδρος, Ίβο Γιοσίποβιτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις τρεις συνεδρίες της διήμερης συνάντησης θα εξεταστούν η ευρωπαϊκή προοπτική ως κινητήριος δύναμη κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών, η οικοδόμηση μετασυγκρουσιακών κοινωνιών και η συνεργασία στην οικοδόμηση θεσμών στη νότια Μεσόγειο. Στις εργασίες της Διάσκεψης «Croatia Summit 2012» εκτός από τους κ.κ. Μιλάνοβιτς και Γιοσίποβιτς και την υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας, Βέσνα Πούσιτς λαμβάνουν μέρος οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, της Πολωνίας Ντόναλντ Τασκ, της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, του Μαυροβουνίου Ίγκορ Λούκσιτς, της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα, της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ‘Αντερς Φογκ Ράσμουσεν και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Γκόρντον.

Η συνάντηση κορυφής θα αποτελέσει πλατφόρμα ανταλλαγής εμπειριών στην οικοδόμηση θεσμών μεταξύ συμμετεχόντων τόσο από τον κυβερνητικό όσο και από το μη κυβερνητικό τομέα. Στις συζητήσεις μετά από πρόσκληση της υπουργού Εξωτερικών της Κροατίας θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι της Αιγύπτου, της Λιβύης, του Μαρόκο, της Τυνησίας και της Αλγερίας, τις χώρες της «Αραβικής ‘Ανοιξης». Με την πρόσκληση προς τους εκπροσώπους χωρών της βόρειας Αφρικής στο Ντουμπρόβνικ η κ. Πούσιτς ανήγγειλε και την εδραίωση της Κροατίας στη διεθνή σκηνή, αυτή τη φορά με το ρόλο του σταθεροποιητικού παράγοντα στη νότια Μεσόγειο.
Η κ. Πούσιτς επιστρέφοντας από την Κωνσταντινούπολη μετά τη Διάσκεψη των «Φίλων της Συρίας», όπου συμμετείχε είχε τονίσει ότι με βάση την εμπειρία που απέκτησε η Κροατία στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, οι γειτονικές της χώρες, η Σερβία και η Βοσνία – Ερζεογοβίνη, όπως και οι αραβικές χώρες μπορούν να διδαχθούν για την οικοδόμηση δημοκρατικών θεσμών. Η Διεθνής Διάσκεψη «Croatia Summit» πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Ντουμπρόβνικ από το 2006.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης