Τουλάχιστον έξι χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας, Ρωσίας, Βραζιλίας και Ιαπωνίας εξέφρασαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση μιας νέα διώρυγας για τη σύνδεση του Ατλαντικού και του Ειρηνικού Ωκεανού, ανέφερε την Τετάρτη αξιωματούχος της Νικαράγουα, που έχει αναλάβει τον συντονισμό των συζητήσεων για την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου.

«Συζητήσαμε με την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Ρωσία, τη Βενεζουέλα, τη Βραζιλία και τη Ν. Κορέα και όλες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, χρηματοδοτώντας το έργο για τη διάνοιξη της διώρυγας και την κατασκευή της, που υπολογίζεται στα 30 δισ. δολάρια», εξήγησε ο Εδέν Παστόρα, στον οποίο έχει ανατεθεί από τον πρόεδρο της χώρας, Ντανιέλ Ορτέγα, να συντονίσει τις επαφές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Νικαράγουα υπέβαλε στο Κοινοβούλιο ένα πρώτο νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την διάνοιξη της νέας διώρυγας που θα συνδέει τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό μέσω του εδάφους της χώρας, προτείνοντας έξι πιθανές διαδρομές διέλευσης των πλοίων.

Μια από τις προτεινόμενες διαδρομές θα μπορούσε να περνά μέσα από τον ποταμό Σαν Χουάν, στα σύνορα με τη γειτονική Κόστα Ρίκα, ωστόσο η συγκεκριμένη πρόταση εμφανίζει αρκετές δυσκολίες λόγω εδαφικών διαφορών ανάμεσα στις δύο χώρες για ένα νησάκι στη μέση του ποταμού.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης