Κατά δύο βαθμίδες υποβάθμισε την Ισπανία η Standard & Poor΄s επικαλούμενη τους αυξανόμενους κινδύνους που απορρέουν από το υψηλό χρέος της χώρας, δεδομένης της συρρίκνωσης της οικονομίας της.

Συγκεκριμένα, ο οίκος υποβάθμισε την  πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε “BBB+” από “A” που είχε μέχρι τότε αξιολογώντας την αρνητικά ενώ μάλιστα στην έκθεσή της η S&P αναφέρει πως αναμένει περαιτέρω συρρίκνωση της ισπανικής οικονομίας λόγω των μειωμένων διαθέσιμων εισοδημάτων και των αβέβαιων προοπτικών της εξωτερικής ζήτησης για βασικούς εμπορικούς εταίρους της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου, το ισπανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1,5% το 2012 και κατά 0,5% το 2013, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για ανάπτυξη 0,3% και 1% αντίστοιχα.

Παράλληλα, εξαιτίας των υψηλότερων εκτιμήσεων για το ισπανικό έλλειμμα και άλλων μεγεθών που δίνουν ώθηση στο χρέος, η S&P προβλέπει πως το καθαρό χρέος της γενικής κυβέρνησης της Ισπανίας θα ανέλθει στο 76,6% του ΑΕΠ το 2014, από 64,6% που είχε εκτιμήσει αρχικά.

Στην έκθεση επισημαίνεται εξάλλου πως η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής θα επιδεινωθεί λόγω της συρρίκνωσης της οικονομίας, ενώ αυξάνεται η πιθανότητα η κυβέρνηση να χρειαστεί να παράσχει περαιτέρω δημοσιονομική στήριξη στον τραπεζικό κλάδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξεχωριστά η S&P επισημαίνει πως η ισπανική οικονομία ανακτά την ισορροπία της, ενώ τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση θα διευκολύνουν τη διαδικασία. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας διαγράφει πτωτική τροχιά, με τη σημαντική συμβολή της ισχυρής εξαγωγικής δραστηριότητας. Σε αυτό το σημείο ο οίκος σημειώνει πως εξαιρουμένου του ισοζυγίου εισοδήματος, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών βρίσκεται σε ισορροπία.

Παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες η S&P εκτιμά πως η νέα κυβέρνηση της Ισπανίας έχει θέσει σε εφαρμογή μια σειρά διεξοδικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που λογικά θα στηρίξουν την ανάπτυξη μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, ο οίκος εμφανίζεται λιγότερο αισιόδοξος για την αγορά εργασίας, προβλέποντας πως τα νέα μέτρα της αγοράς εργασίας δεν θα καταφέρουν να δημιουργήσουν καθαρή απασχόληση, ενώ το ήδη υψηλό ποσοστό ανεργίας θα επιδεινώνεται έως ότου επιτευχθεί βιώσιμη ανάκαμψη.

Πηγή: Capital

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης