Ιταλία: Σημαντική πτώση της κεντροδεξιάς στις δημοτικές εκλογές

Ιταλία: Σημαντική πτώση της κεντροδεξιάς στις δημοτικές εκλογές

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 8 Μαΐου 2012, 08:30
Χάνει σε ψήφους η κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των ιταλικών δημοτικών εκλογών.

Η κεντροαριστερά μοιάζει να επιτυγχάνει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, ενώ το κίνημα των «Πέντε αστέρων» του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο κάνει την έκπληξη στην πολιτική σκακιέρα. Σύμφωνα με exit poll που μετέδωσε η ιταλική τηλεόραση Rai στην Γένοβα προηγείται ο κεντροαριστερός υποψήφιος Μάρκο Ντόρια, με το 46,8% των ψήφων. Στο Παλέρμο, ο Λεολούκα Ορλάντο, υποψήφιος του κεντροαριστερού αντιπολιτευόμενου κόμματος Ιταλία των Αξιών του πρώην εισαγγελέα Αντόνιο Ντι Πιέτρο φέρεται ότι επιτυγχάνει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, με ποσοστό 47,3%.

Στην Πάρμα, κοντά στην Μπολόνια, προηγείται ο κεντροαριστερός υποψήφιος Βιντσέντσο Μπερνατσόλι, με ποσοστό 36%. Στην Βερόνα, ο Φλάβιο Τόζι της Λέγκας του Βορρά —παρά τα σκάνδαλα υπεξαιρέσεων που έπληξαν πρόσφατα το κόμμα του— σύμφωνα με την ιταλική τηλεόραση καταφέρνει να επανεκλεγεί καθώς κατά τις μέχρι τώρα προβλέψεις συγκεντρώνει 56,1%. Πάντως η Λέγκα του Βορρά βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων χάνει μερικά από τα προπύργιά της, όπως τους δήμους Λισόνε, Τσεζάνο Μαντέρνο και Λέζμο, στον ιταλικό Βορρά.

Στις παραγωγικές περιφέρειες της χώρας, βρίσκεται γύρω στο 20%, σημειώνοντας εμφανή πτώση. Αναφερόμενος στα αρνητικά μηνύματα για την ιταλική κεντροδεξιά, ο Ινιάτσιο Λαρούσα, πρώην υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, παραδέχθηκε ότι «η παράταξή του διάλεξε με λάθος τρόπο τους υποψήφιους. Δείξαμε μια πραγματική εμμονή στο να επιλέγουμε τους πολιτικούς μας βάσει του όμορφου προσώπου τους, χωρίς να ξέρουμε ποια είναι η διοικητική τους εμπειρία. Ο κόσμος θέλει αξιόπιστους ανθρώπους», επισήμανε ο Λαρούσα.

Σύμφωνα με άλλους συναδέλφους του, όμως «η συντηρητική παράταξη πληρώνει την υποστήριξή της στην πολιτική της κυβέρνησης Μόντι».

Ικανοποίησή εκφράζουν οι υπεύθυνοι του κινήματος Πέντε Αστέρων του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο. Μοιάζει αρκετά πιθανό το γενικότερο αποτέλεσμα του κινήματος -που αυτοχαρακτηρίζεται "αντιπολιτικό", προτείνει μείωση του αριθμού των βουλευτών κι ευρεία χρήση δημοψηφισμάτων- να πλησιάσει το 7% με 8% που του έδιναν τα γκάλοπ, την προηγούμενη εβδομάδα.

Θετικά αποτιμά τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα: «πρόκειται για μια πραγματική επανάσταση στην τοπική αυτοδιοίκηση και η κεντροαριστερά ενισχύεται εμφανέστατα», υποστήριξε ο υπεύθυνος δήμων και περιφερειών του κόμματος, Ντάβιντε Τζότζια.
Για τις πόλεις με πάνω από 15.000 κατοίκους στις οποίες ουδείς υποψήφιος ξεπέρασε το 50% των ψήφων, πρόκειται να πραγματοποιηθεί δεύτερος γύρος, σε δυο εβδομάδες.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 15:30 (τοπική ώρα).

Eπιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 8 Μαΐου 2012, 08:30


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα