του Κώστα Ιερίδη

Συνολικά 4.530 πλοία ελέγχουν οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες που είναι εγκατεστημένες στην Αθήνα, καθιστώντας την ελληνική πρωτεύουσα το υπ’ αριθμόν 1 ναυτιλιακό κέντρο παγκοσμίως, με βάση την αξία του υπό ελέγχου στόλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα σύμφωνα με στοιχεία του μεγαλύτερου ναυλομεσιτικού οίκου παγκοσμίως Clarkson Platou, οι εταιρίες που διατηρούν την έδρα τους στην Αθήνα ελέγχουν το 84% της συνολικής αξίας του ελληνόκτητου στόλου, εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 100 δισ. δολάρια, με το υπόλοιπο 16% να αφορά εταιρίες που είναι εγκατεστημένες σε αλλά ναυτιλιακά κέντρα

Όπως επισημαίνεται και στην εφημερίδα Καθημερινή, η το 71% της αξίας των πλοίων που ελέγχονται από εταιρίες με έδρα την Αθήνα αφορά σε φορτηγά πλοία και δεξαμενόπλοια.

Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έρευνα της Petrofin Research για τον ελληνόκτητο στόλο, προκύπτει πως η δημοφιλέστερη κατηγορία πλοίων είναι τα φορτηγά πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου, καθώς καταλαμβάνουν μερίδιο 47,43% του στόλου, από 44,87% πέρυσι. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου προστέθηκαν 163 φορτηγά πλοία, από 52 νέα πλοία που είχαν προστεθεί στον στόλο το 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος το 42% της αξίας του παγκόσμιου στόλου, δηλαδή 391 δισ. δολάρια επί συνόλου 934 δισ. δολαρίων, συγκεντρώνεται σε μόλις 10 πόλεις ανά την υφήλιο, εκ των οποίων τέσσερις βρίσκονται στην Ευρώπη και τέσσερις στην Ασία. Οι Ευρωπαίοι πλοιοκτήτες ελέγχουν στόλο αξίας 411 δισ. δολαρίων, ποσό που συνιστά αύξηση της τάξεως του 2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από χρόνια διαδοχικής υποχώρησης. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή είχαν βέβαια οι Ελληνες πλοιοκτήτες, καθώς κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου ο αριθμός των πλοίων που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ελληνικών συμφερόντων αυξήθηκε κατά 202. Πρόκειται για αύξηση της τάξεως του 4,3%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης