Επενδύσεις ύψους 109 δισ. δολαρίων εντός της επόμενης 20ετίας προκειμένου να αναπτύξει την ηλιακή ενέργεια θα πραγματοποιήσει η Σ. Αραβία, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg. Στόχος της μεγαλύτερης χώρας παραγωγής πετρελαίου παγκοσμίως είναι μέχρι το 2032 η ηλιακή ενέργεια να καλύπτει το 1/3 των αναγκών του βασιλείου.

Σύμφωνα με τον Μαχέρ αλ-Οντάν, στέλεχος της Kingh Abdullah City for Atomic and Renewable Energy (Ka-care), η Σ. Αραβία με αυτές τις επενδύσεις θα κατορθώσει να επιτύχει παραγωγή ενέργειας 41 GW. Τα 25 GW θα προέρχονται από σταθμούς παραγωγής ηλιοθερμικής ενέργειας και τα 16 GW από φωτοβολταϊκά πάνελ. Στην ανακοίνωση της Ka-care σημειώνεται ότι «βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η μείωση του πετρελαίου που καίγεται για την παραγωγή ενέργειας καθώς και η ίδρυση μιας εγχώριας βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας και η δημιουργία θέσεων εργασίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Σύμφωνα με το Bloomberg ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα έχουν εκφράσει οι εταιρίες First Solar και SunPower. Σαουδάραβες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι  η ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) θα βοηθούσε το βασίλειο να εξοικονομήσει το ισοδύναμο τουλάχιστον μισού εκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου την ημέρα για τα επόμενα 20 χρόνια. Πέραν όμως της ηλιακής ενέργειας η Σ. Αραβία έχει στραφεί και σε άλλες μορφές όπως η πυρηνική.

Τον Ιανουάριο η χώρα υπέγραψε συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας με την Κίνα. Είχε προηγηθεί η σύναψη αντίστοιχων συμφωνιών με Γαλλία, Νότια Κορέα και Αργεντινή. Σύμφωνα με αξιωματούχους το κόστος της ανέγερσης αντιδραστήρων στη χώρα ενδέχεται να φθάσει ακόμη και τα 100 δισ. δολάρια.

Πηγή: Express

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης