Πρωτοφανείς ποσότητες από συντρίμμια και απόβλητα που προκλήθηκαν μετά το καταστροφικό τσουνάμι στην Ιαπωνία, τον Μάρτιο του 2011, κατέληξαν στις ακτές της Αλάσκας, ανακοίνωσαν οικολόγοι, οι οποίοι πραγματοποιούν μεγάλη εκστρατεία καθαρισμού.

Πολλά αντικείμενα, όπως κομμάτια πολυστυρενίου και σημαδούρες, βρέθηκαν στο Νησί Μόνταγκιου, περίπου 190 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Άνκορατζ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντικείμενα από την Ασία συχνά φθάνουν στις ακτές της Αλάσκας, όμως οι ποσότητες που έχουν καταγραφεί πρόσφατα είναι «άνευ προηγουμένου», δήλωσε ο Πάτρικ Τσάντλερ από την οργάνωση Center for Alaskan Coastal Studies.

«Δεν έχουμε ποτέ καταγράψει μια τόσο μεγάλη ποσότητα. Πριν βρίσκαμε μερικές δεκάδες μαύρες μεγάλες σημαδούρες, που χρησιμοποιούνται στις ιαπωνικές υδατοκαλλιέργειες… Σήμερα βρίσκουμε εκατοντάδες» επεσήμανε ο ίδιος.

«Ο μόνος λόγος που δικαιολογεί αυτήν την αύξηση είναι το τσουνάμι» διευκρίνισε και πρόσθεσε πως μια μεγάλη επιχείρηση καθαρισμού, που θα διαρκέσει 12 ημέρες, αρχίζει αύριο, Πέμπτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το τσουνάμι πέντε έως είκοσι εκατομμύρια τόνοι από συντρίμμια και απορρίμματα βρέθηκαν στον ωκεανό και πλέουν προς τα ανατολικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης