Σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται υπό επιτήρηση για υπερβολικό έλλειμμα, θα πρέπει να δοθεί παράταση ενός έτους, επισήμανε στην έκθεση του το διεθνώς αναγνωρισμένο think-tank «Bruegel». Από τα 27 μέλη της Ε.Ε, τα 21 είναι σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και αντιμετωπίζουν κυρώσεις, ενώ από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης, οι 13 αντιμετωπίζουν υπερβολικό έλλειμμα ενώ σε 2, Ισπανία Πορτογαλία, έχει δοθεί παράταση ενός έτους.

Ο γενικός διευθυντής του IIF, Charles Dallara, άσκησε έντονη κριτική στην πολιτική λιτότητας, τονίζοντας ότι πρέπει να δοθεί 2ετής παράταση στην Ελλάδα, δήλωση που βρίσκει σύμφωνο και τον Γάλλο πρωθυπουργό Jean-Marc Ayrault.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίστοιχα συνεχίζεται η «διαμάχη» μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν για το Ελληνικό χρέος αφού και στη τελευταία του έκθεση το ΔΝΤ χαρακτηρίζει προβληματικό το σύστημα διασώσεων στην Ε.Ε. ,τονίζοντας ότι σπαταλάτε περισσότερος χρόνος σε συζητήσεις και λιγότερο σε αποτελεσματική λήψη αποφάσεων.

Είναι πια κοινή διαπίστωση ότι το κλίμα στην Ευρώπη έχει αρχίσει και αλλάζει, γενικότερα στην εμμονή της δημοσιονομικής προσαρμογής για όλες τις χώρες αλλά και ειδικότερα για την Ελλάδα.

Φυσικά οι πολιτικές σκοπιμότητες συνεχίζονται, αφού μετά την «φημολογούμενη» συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ, ώστε να μην «σκάσει» η Ελλάδα και να μην ζητήσει επίσημη βοήθεια η Ισπανία, βλέπουμε τώρα ότι η έκθεση της Τρόικας για την Ελλάδα θα ανακοινωθεί μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, στην Ισπανία το κόστος διάσωσης των τραπεζών μειώθηκε από τα € 100 στα € 60 δισ. ενώ σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών δεν υπάρχει βιασύνη για επίσημη βοήθεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο οίκος αξιολόγησης Egan-Jones, προειδοποίησε για ενδεχόμενη υποβάθμιση την Γερμανία με το χρέος της να αυξάνεται, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη Ifo η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε για 5ο συνεχόμενο μήνα ενώ οι προσδοκίες για εξαγωγές του κλάδου της μεταποίησης, επιδεινώθηκαν περαιτέρω αφού τον Αύγουστο ήταν αρνητικές για πρώτη φορά σε διάστημα τριών σχεδόν ετών.

Σημειώνεται πως στο πρώτο τρίμηνο η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,5% και στο δεύτερο κατά 0,3%.

Η Moody’s επιβεβαίωσε το αρνητικό outlook στην αξιολόγηση των ΗΠΑ, η Lagarde (ΔΝΤ) απεύθυνε έκκληση για επιτάχυνση των προσπαθειών δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ αντίστοιχες ανησυχίες εξέφρασε και ο Γερμανός Υπουργός οικονομικών, Schaeuble αναφερόμενος στο έλλειμμα του $ 1 τρισ. για 3ο συνεχόμενο χρόνο στις ΗΠΑ.

Στην Ιαπωνία οι εξαγωγές εμφάνισαν πτώση για 3ο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο, μειωμένες κατά 5,8% από τον Αύγουστο του 2011, ενώ η μεταποιητική δραστηριότητα έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο με την BoJ να δηλώνει ότι θα λάβει επιπρόσθετα μέτρα καθώς η ανάλυση της εμφάνισε ότι η ανάπτυξη είναι τουλάχιστον 6 μήνες μακριά.

Στην Κίνα η μεταποιητική δραστηριότητα σταθεροποιήθηκε τον Σεπτέμβριο μετά από χαμηλό 9 μηνών τον Αύγουστο, αλλά οι ξένες επενδύσεις υποχώρησαν 3,4% στο οκτάμηνο.

Ο El Erian της Pimco, προβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 6,5-7%. Στα ψιλά γράμματα όμως πέρασε το πρόβλημα των «τοξικών δανείων» το οποίο έχουμε σοβαρά επισημάνει στο παρελθόν.

Σύμφωνα με την Pricewaterhouse, τα καθυστερούμενα δάνεια στις 10 μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας αυξήθηκαν κατά 333% το 1ο εξάμηνο του χρόνου αγγίζοντας τα $ 78 δισ. Το πιο ανησυχητικό όμως προέρχεται από τα εν δυνάμει προβληματικά δάνεια, τα αποκαλούμενα «ειδικής μνείας» τα οποία είναι μία βαθμίδα πριν γίνουν μη εξυπηρετούμενα και τα οποία ανέρχονται σε $ 230 δισ.

Marinews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης