Ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε νικητής στον δεύτερο τελικό της Α1 μπάσκετ των Ανδρών.

Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς επιβλήθηκε με 81-79 του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, κι έτσι ισοφάρισε σε 1-1 τις νίκες στη σειρά των μεταξύ τους παιχνιδιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κορυφαίος από το «τριφύλλι» ήταν ο αρχηγός τους, Δημήτρης Διαμαντίδης, ο οποίος πέτυχε 23 πόντους, ενώ από πλευράς Ολυμπιακού ξεχώρισε ο Χάινς με 18 πόντους.

Ο τρίτος αγώνας των δύο «αιωνίων» θα διεξαχθεί την προσεχή Κυριακή (19:00) στο ΣΕΦ.

Ο αγώνας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νευρικά ξεκίνησαν το παιχνίδι οι δύο ομάδες, έχοντας πολλές άστοχες προσπάθειες στα πρώτα τέσσερα λεπτά του παιχνιδιού.

Στη συνέχεια οι γηπεδούχοι, με… μπροστάρη τον Διαμαντίδη προηγήθηκαν 8-3 στο 6΄, με τα τρία φάουλ του Μάριτς (αντικαταστάθηκε από τον Μπατίστ) να είναι το μοναδικό μελανό σημείο για τους «πράσινους» σε εκείνο το σημείο του ματς.

Ο Ολυμπιακός υστερούσε στην τελική προσπάθεια, ωστόσο αυτό το γεγονός δεν το εκμεταλλευόταν η ομάδα του Ομπράντοβιτς.

Έτσι οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν με τρίποντο του Γκετσεβίσιους να πάρουν προβάδισμα με 17-16, ωστόσο το «τριφύλλι» έκλεισε το δεκάλεπτο, όντας μπροστά στο σκορ 20-19, χάρη σε λέι απ του Διααντίδη.


Τα τρία φάουλ του Μάντζαρη και τα δύο του Σπανούλη αποτελούσαν πρόβλημα για τους φιλοξενούμενους με την έναρξη της 2ης περιόδου.

Εντούτοις ο Ολυμπιακός με τον Χάινς να βρίσκεται σε μεγάλα κέφια και τον Πριντεζη να σημειώνει δύο διαδοχικά καλάθια, έφτασε για πρώτη φορά στο +5, κάνοντας το σκορ 31-36, 3.32’’, πριν το τέλος του α΄ μέρους.

Οι Περπέρογλου και Καϊμακόγλου μείωσαν στους δύο πόντους (35-37), ωστόσο  ο Ίβκοβιτς προβληματίστηκε περισσότερο από το τρίτο φάουλ του Σλουκα.

Ο Διαμαντίδης μείωσε σε 36-37 για να λήξει το α΄ μέρος, 38-41 υπέρ των «ερυθρόλευκων».


Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε καλύτερα το δεύτερο μέρος φτάνοντας ξανά στο +5 (40-45).  Ωστόσο με επιμέρους σκορ 18-4 οι παίκτες του Ομπράντοβιτς (4 πόντοι του Γιασικεβίτσιους, 9 του Καϊμακόγλου και 5 του Μπατίστ) εκτόξευσαν τη διαφορά στο +11 (56-45), ενώ με τρίποντο του Διαμαντίδη η διαφορά έφτασε ακόμη και στους 16 (63-47).

Η ομάδα του Πειραιά όμως δεν πέταξε «λευκή πετσέτα», απάντησε με ένα 12-2 κι έτσι η λήξη του δεκαλέπτου τούς βρήκε στο -8, 67-59.

Ο Καλάθης με τρίποντο έκανε το σκορ 70-59 υπέρ των πράσινων στο ξεκίνημα του τέταρτου δεκαλέπτου, όμως ο Ολυμπιακός βρήκε τα ψυχικά αποθέματα να κάνει το «come back» και να μειώσει στον πόντο, με τρίποντα από τους Πρίντεζη και Παπανικολάου.

Ο Διαμαντίδης διαμόρφωσε το 79-76, αλλά 1.13 πριν το τέλος ο Χάινς κέρδισε φάουλ από τον Γιασικεβίτσιους και ευστοχώντας και στις δύο βολές μείωσε στον πόντο (79-78), παρατείνοντας την αγωνία.

Μετά από άστοχες προσπάθειες δύο πόντων των Γιασικεβίτσιους και Μπατίστ, ο Καϊμακόγλου πήρε το επιθετικό ριμπάουντ, αλλά ο Πρίντεζης έκλεψε την μπάλα.

Απέμεναν 38΄΄και ο Σπανούλης αποφάσισε να πάρει επάνω του την επίθεση, ωστόσο το τρίποντο που επιχείρησε ήταν άστοχο.

Ο Πρίντεζης έκανε φάουλ στον Γιασικεβίτσιους για να σταματήσει τον χρόνο (15,5΄΄), με τον Μπατίστ στην τελευταία επίθεση του Παναθηναϊκού, να καρφώνει εντυπωσιακά μετά από ασίστ του Καϊμακόγλου, κάνοντας το σκορ 81-78.


Το τελικό 81-79 διαμόρφωσε ο Σπανούλης με 1/2 βολές. Τη δεύτερη βέβαια την έχασε επίτηδες, με την ελπίδα ότι κάποιος από τους συμπαίκτες του θα πάρει το ριμπάουντ και θα σκοράρει.

Αυτό έγινε εν μέρει, αφού ο Παπαδόπουλος μπορεί να κέρδισε την μπάλα, αλλά υπέπεσε σε λάθος κι έτσι ο ήχος της κόρνας βρήκε τον Παναθηναϊκό να παίρνει το ροζ φύλλο, ισοφαρίζοντας σε 1-1 τη σειρά των τελικών.

Τα δεκάλεπτα: 20-19, 38-41, 67-59, 81-79

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Μάριτς 3, Περπέρογλου 7, Μπατίστ 11, Λόγκαν, Σάτο 4, Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 23, Βουγιούκας 4, Καλάθης 4, Σμιθ 4, Γιασικεβίτσιους 11.

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς 18, Άντιτς 4, Σπανούλης 10, Ντόρσεϊ 7, Κέσελ 2, Παπαδόπουλος, Γκετσεβίτσιους 8, Πρίντεζης 10, Παπανικολάου 11, Μάντζαρης 5, Σλούκας 4, Κατσίβελης.

Επιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης