Εντονότατη αντιπαράθεση στη Βουλή προκάλεσε η επιλογή της κυβέρνησης να φέρει προς επικύρωση ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας αναδρομικά master plan των λιμένων της χώρας της δεκαετίας 2002- 2012. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας κατά της συμπερίληψης της τροπολογίας σε άσχετο νομοσχέδιο -ένσταση που απορρίφθηκε από τα κόμματα της συμπολίτευσης και τη Χρυσή Αυγή.
Η πέραν των 400 σελίδων τροπολογία, αφορά αποφάσεις των Επιτροπών Σχεδιασμού και Ανάπτυξης των Λιμένων (ΕΣΑΛ), από το 2002 μέχρι και το 2012, που ρυθμίζουν χρήσεις γης και καθορισμούς των όρων δόμησης στις χερσαίες ζώνες διαφόρων λιμένων.
Η ΝΔ δια του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου Μ. Βορίδη υποστήριξε πως πρόκειται για «τυπικό ελάττωμα».
«Αυτές οι αποφάσεις είναι διοικητικές πράξεις που έπρεπε να είχαν δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, δεν δημοσιεύτηκαν- και εξαιτίας αυτού του τυπικού ελαττώματος καθίστανται ακυρωτέες», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Μάκης Βορίδης, προσθέτοντας πως εκδίδονται υπουργικές αποφάσεις ακριβώς για να καλυφθεί το ελάττωμα. «Για την έκδοσή τους, ουδείς διαμαρτυρήθηκε και φώναξε. Και επειδή δεν θέλουμε την αδιαφανή διαδικασία, θέλουμε να τις κυρώσουμε με νόμο, ώστε να καταστούν συλλογικό κτήμα του ελληνικού λαού. Ποιοι δεν το θέλουν αυτό; Όλοι αυτοί που έχουν χρόνια τώρα κάνει παρανομίες στα λιμάνια- και οι παρανομίες τους έρχονται σε σύγκρουση με τις αποφάσεις των Επιτροπών και των υπουργικών αποφάσεων», παρατήρησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.
Αντίθετα από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Π. Λαφαζάνης υποστήριξε:
«Οι αποφάσεις δεν αναγράφονται καν στη σχετική τροπολογία. Δεν τις διένειμε καν η υπηρεσία της Βουλής. Δεν ακούστηκε η γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Πείτε μας κύριοι της συμπολίτευσης αν ξέρετε τι ψηφίζετε! Τι ψηφίζετε;» «Τα πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα: Η τροπολογία είναι απολύτως άσχετη με το νομοσχέδιο και σκανδαλώδης, προκειμένου να ξεπουληθούν άρον-άρον τα λιμάνια».
Επί της ουσίας της τροπολογίας, η κυρία Ξυροτήρη της ΔΗΜΑΡ ζήτησε κι εκείνη την απόσυρσή της, προκειμένου να έρθουν οι ρυθμίσεις της «με το χρόνο που πρέπει ώστε να τις εξετάσουμε και να ξέρουμε τι κυρώνουμε».
Ακόμη ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, σημείωσε πως «δεν μπορεί να μεταβληθεί η Βουλή σε πλυντήριο», υπενθύμισε την ύπαρξη προσφυγών κατά των master plan και δήλωσε πως το κόμμα του δίνει λευκή ψήφο στη ρύθμιση.
Κατά της νομοτεχνικής κατάστρωσης και των διαδικασιών συζήτησης της τροπολογίας, τάχθηκε και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος τη χαρακτήρισε «παντελώς άτεχνο νομοθετικά και ασύντακτο κείμενο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης