Ανακοίνωση της SEAJETS για το ζήτημα των φερτών υλικών

Ανακοίνωση της SEAJETS για το ζήτημα των φερτών υλικών

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018, 20:55
Το ζήτημα των προβλημάτων που δημιουργούν για τα επιβατηγά πλοία και ιδιαίτερα τα ταχύπλοα, τα επιπλέοντα στην επιφάνεια της θάλασσας φερτά υλικά, έθεσε προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες η SEAJETS με επιστολή της στις 16 Ιουλίου 2018.

Η εταιρεία σημειώνει πως τα συγκεκριμένα υλικά όχι μόνο ρυπαίνουν το θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά αποτελούν κίνδυνο και εμπόδιο στην ομαλή τήρηση των κανόνων ασφαλείας της ναυσιπλοΐας και της δραστηριοποίησης όλων του πλοίων αλλά και των ταχυπλόων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δυσλειτουργία που παρουσίασε εξαιτίας της εισόδου ξένου αντικείμενου σε υδροπροωθητήρα (waterjet), στις 19 Ιουλίου 2018, πλοίου της εταιρείας και συγκεκριμένα το ΣΟΥΠΕΡ ΤΖΕΤ, πλέοντας πλησίον του Λιμένα της Σερίφου στη διάρκεια εκτέλεσης προγραμματισμένου δρομολογίου το οποίο εκτελέστηκε κανονικά με ταχύτητα 28 μιλιών αντί 35 μιλιών.

Στην επιστολή της, η SEAJETS εξηγεί πως ενώ τα μικρού ή μεσαίου μεγέθους επιπλέοντα αντικείμενα μπορεί λόγω του μεγέθους τους να μην συνιστούν εκ πρώτης όψεως σημαντικό πρόβλημα, εν τούτοις προκαλούν συχνά δυσλειτουργίες στο σύστημα των υδροοπροωθητήρων (waterjets).

Όπως αναφέρεται, στη διάρκεια του πλου, τα εν λόγω αντικείμενα αναρροφώνται από το σύστημα πρόωσης και εισέρχονται στους υδροπροωθητήρες των πλοίων, εμποδίζοντας την πλήρη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα την πλεύση με μειωμένη ταχύτητα μέχρι την απομάκρυνση των αντικειμένων και τους απαραίτητους ελέγχους που συνιστά ο κατασκευαστής ως επίσης ενέχεται η πιθανότητα το ξένο αντικείμενο να μην μπορεί να απομακρυνθεί όσο το πλοίο βρίσκεται στη θάλασσα και να απαιτηθεί η ανέλκυση του πλοίου στη στεριά όπως στην περίπτωση του πλοίου ΣΟΥΠΕΡ ΤΖΕΤ που προαναφέραμε.

Επιτέλους οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να σκύβουν στα θέματα που δημιουργούνται με άμεσες ενέργειες, ιδιαίτερα δε όταν αυτά επισημαίνονται πολλάκις και εγγράφως, όπως στην περίπτωση της εταιρείας μας.

Διαβάστε εδώ την επιστολή.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018, 20:55


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα