Έληξε η απεργία της ΠΝΟ

Έληξε η απεργία της ΠΝΟ

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 2 Απριλίου 2014, 17:17
Να τερματίσει την απεργία της από την Πέμπτη αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).

Τα πλοία παρέμεναν την Τετάρτη δεμένα για τρίτη ημέρα στα λιμάνια όλης της χώρας, καθώς η ΠΝΟ είχε αποφασίσει να συνεχίσει τις απεργιακές της κινητοποιήσεις. Ωστόσο, το απόγευμα της Τετάρτης αποφάσισε τη λήξη των κινητοποιήσεων.

Νωρίτερα, διοίκηση της Ομοσπονδίας είχε πολύωρη συνάντηση με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), για την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας στην ακτοπλοΐα, οι οποίες έληξαν στο τέλος του 2013.

Οι ακτοπλόοι, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να ζήτησαν μια μικρή μείωση στις ειδικές κατηγορίες πληρωμάτων, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση για το θέμα, ενώ πηγές από την ΠΝΟ ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι συνομιλίες με τον ΣΕΕΝ κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και ότι για το θέμα θα έχουν νέα συνάντηση αύριο, Τετάρτη, στις 3.00 μμ, στα γραφεία της Ομοσπονδίας.

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΕΝ, επίσης, φέρεται να εξέφρασαν την αντίθεσή τους για το θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων στην ακτοπλοΐα, που έθεσε ως προαπαιτούμενο η τρόικα και πέρασε στο πολυνομοσχέδιο, ενώ διατύπωσαν αντιρρήσεις και για τη ρύθμιση στο νομοσχέδιο «τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις, που αφορά το λεγόμενο «πλοίο ασφαλείας» στη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτικών.

Σε ανακοίνωση της η ΠΝΟ αναφέρει ότι τα αιτήματα είναι «να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο και το σχέδιο νόμου για τα Τουριστικά Πλοία και να διαγραφούν οι σε βάρος του κλάδου μας νέες ρυθμίσεις, που αφορούν την προωθούμενη ρύθμιση Συλλογικών Διαπραγματεύσεων στην Ναυτική Εργασία, την χρηματοδότηση του ΝΑΤ, το 'πλοίο ασφαλείας' και την κατάργηση του δικαιώματος απεργίας, την υπογραφή νέων ΣΣΝΕ και την εκπλήρωση των συμβατικών και νομίμων υποχρεώσεων της εργοδοσίας, καθώς και την πλήρη εξόφληση όλων των δεδουλευμένων και οφειλόμενων αποδοχών τους ναυτεργάτες».

Αντιδράσεις από την Κρήτη

Με αφορμή την κινητοποίηση της ΠΝΟ, ο δήμαρχος Ιεράπετρας Σήφης Αναστασάκης, απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, στην οποία αναφέρει πως «μια παρατεταμένη απεργία θα δημιουργήσει τεράστια κρίση και θα ισοδυναμεί με όλεθρο για τον αγροτικό κόσμο».

«Η 48ωρη απεργία της ΠΝΟ και η προαναγγελία για αντίστοιχες κυλιόμενες, μας ξυπνά τους ετήσιους εφιάλτες που βιώνουμε αυτή την περίοδο, ως κατεξοχήν αγροτική περιοχή, της οποίας η μεγάλη παραγωγή των πρώιμων κηπευτικών εξαρτάται απολύτως από το μεταφορικό έργο των πλοίων, τόσο για την ελληνική, όσο και για τη διεθνή αγορά. Εισερχόμαστε πάλι σε μια περίοδο αντιπαράθεσης, της οποίας το οικονομικό κόστος θα υποστεί για πολλοστή φορά ο αγροτικός κόσμος της περιοχής μας» σημειώνεται στην επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη, στον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, στον γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Γεώργιο Δεικτάκη και στους βουλευτές του Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη και Κωστή Δερμιτζάκη.

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας ζητά την άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος «υιοθετώντας την πρόταση για πλοίο ασφαλείας που θα μεταφέρει τα ευπαθή προϊόντα. Επιπλέον, είναι ώρα να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός προώθησης των νωπών κηπευτικών προϊόντων μας στις αγορές κατά τις περιόδους τέτοιων κρίσεων».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 2 Απριλίου 2014, 17:59


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα