Καθυστέρηση στην καταβολή δεδουλευμένων μισθών και αναδρομικών στους Ναυτικούς

Καθυστέρηση στην καταβολή δεδουλευμένων μισθών και αναδρομικών στους Ναυτικούς

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2012, 14:32

Επιστολή της ΠΕΝΕΝ:

 

Επανερχόμαστε στο μείζον πρόβλημα που απασχολεί σε καθημερινή βάση χιλιάδες ναυτεργάτες που απασχολούνται στα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία (Ακτοπλοΐα – Διεθνείς γραμμές Αδριατικής – Πορθμεία) και οι οποίοι επί σειρά μηνών παραμένουν απλήρωτοι.

Στην πραγματικότητα η μεγάλη πλειοψηφία των πληρωμάτων στις παραπάνω κατηγορίες πλοίων αντιμετωπίζουν πλέον, εξ αιτίας της καθυστέρησης στην καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών τους (μισθοί – αναδρομικά κ.λπ), σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

Πρόσφατα με πρωτοβουλία της ΠΝΟ έγιναν διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των Ναυτιλιακών εταιριών οι οποίες οφείλουν δεδουλευμένους μισθούς στους Ναυτικούς, όμως παρά τις υποσχέσεις και τις διαβεβαιώσεις των εκπροσώπων αυτών καμία εταιρία δεν προχώρησε στην εξόφληση των δεδουλευμένων μισθών.

Στην πραγματικότητα όπως έχουμε επανειλημμένα υπογραμμίσει η κατάσταση αυτή συνιστά ευθεία παραβίαση της υφιστάμενης νομοθεσίας και των ΣΣΕ σε αυτές τις κατηγορίες πλοίων.

Επίσης ο εκπρόσωπος της ΠΕΝΕΝ έθεσε πρόσφατα υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ε.Ν και Αιγαίου (Υπουργό κ. Κ. Μουσουρούλη – Γ.Γ κ. Α. Μπούσιο) την δύσκολη και δραματική κατάσταση που βιώνουν οι απλήρωτοι Ναυτεργάτες όπως επίσης έχει καταγγείλει και στις αρμόδιες Λιμενικές αρχές (Κ.Λ.Πειραιά – Ναυτολογία – ΔΝΕΡ) και συνολικά σε όλη την ιεραρχία του Λιμενικού σώματος.

Σημειώνουμε ότι σε τρία πλοία οι Ναυτεργάτες βρίσκονται σε πολύμηνη επίσχεση εργασίας χωρίς ως τώρα οι πλοιοκτήτριες εταιρίες να έχουν προβεί στην εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών.

Η ένοχη σιωπή των αρμόδιων πολιτικών, εποπτικών και ελεγκτικών αρχών του Υπουργείου Ε.Ν. και Αιγαίου δείχνει την γραμμή σύμπλευσης που έχουν με τις πλοιοκτήτριες εταιρίες που επί σειρά μηνών παρανομούν παραβιάζοντας ασύστολα την κείμενη νομοθεσία, χωρίς να αντιμετωπίζουν την παραμικρή κύρωση και συνέπεια από την πλευρά των επισήμων αρχών της πολιτείας.

Όπως έχει καταγγείλει η ΠΕΝΕΝ – καθώς και άλλα Ναυτεργατικά Σωματεία – ορισμένες εταιρίες σε όσους Ναυτικούς ζητούν και εξοφλούνται οι αποδοχές τους, τους απολύουν και δεν τους επαναπροσλαμβάνουν ξανά.

Η ΠΕΝΕΝ καταγγέλλει την απαράδεκτη αυτή κατάσταση και απαιτεί από όλους τους εμπλεκόμενους να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την εξοργιστική καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των Ναυτεργατών.

Ειδικότερα απευθύνεται στην ΠΝΟ και απαιτεί εδώ και τώρα να ληφθούν αποφάσεις που θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Ναυτεργατών και θα βάζουν φραγμό στην αυθαιρεσία και παρανομία των εφοπλιστών.

Ο Υπουργός Ε.Ν. και οι υπηρεσίες του Λ.Σ που είναι αρμόδιες για την τήρηση και εφαρμογή της νομοθεσίας, να επέμβουν αμέσως για να αποκατασταθεί η νομιμότητα στον νευραλγικό τομέα των Ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και ευρύτερα της επιβατηγού Ναυτιλίας.

Καλούμε τις ναυτιλιακές εταιρίες να συμμορφωθούν άμεσα με τις υποχρεώσεις τους και να σταματήσουν τους εκβιασμούς, τις πιέσεις και τις αυθαιρεσίες.

Η ΠΕΝΕΝ σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσει τις αγωνιστικές παρεμβάσεις της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των Ναυτεργατών και του κλάδου μας, για την πλήρη και ουσιαστική διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

 

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2012, 14:34


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα