ΚΕΠΕ: Φθηνότερα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

ΚΕΠΕ: Φθηνότερα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Πρόταση- βόμβα «έριξε» το ΚΕΠΕ, σύμφωνα με την οποία  ο ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των επιβατών θα μπορούσε να μειωθεί από το 13% στο 9% και στα οχήματα και στα φορτηγά από το 23% που είναι σήμερα στο 16%.

Τη μείωση του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια προτείνει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), προκειμένου να αυξηθεί η τουριστική κίνηση προς τα νησιά, να διευκολυνθούν διάφορες επιχειρήσεις ως προς το κόστος μεταφοράς των προϊόντων τους, αλλά και οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να ανταποκριθούν καλύτερα στις οικονομικές υποχρεώσεις τους.

Ο ΦΠΑ για τα εισιτήρια είναι σήμερα 13% για τους επιβάτες και 23% για τα οχήματα.

Το ποσό στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια που πληρώνουν οι επιβάτες διαμορφώνεται με ένα άθροισμα του καθαρού ναύλου, του επίναυλου 3% (σ.σ. το τέλος αυτό στα εισιτήρια αποδίδεται στο συνολικό ποσό των επιδοτήσεων για τις άγονες γραμμές στην ακτοπλοΐα) των εισφορών του ΟΛΠ [OLPr.AT] Σχετικά άρθρα , των λιμενικών τελών 2,5% και του ΦΠΑ που είναι σήμερα 13% για τους επιβάτες και 23% για τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά. Από το ναύλο αυτό ορισμένη προμήθεια δίδεται στα τουριστικά πρακτορεία.

Το ΚΕΠΕ, όσον αφορά τον καθαρό ναύλο, προτείνει να φορολογείται με την υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6,5% τόσο για τους επιβάτες όσο και για τα οχήματα. Προτείνει επίσης ο ΦΠΑ που επιβάλλεται πάνω στον επίναυλο, στα τέλη του ΟΛΠ αλλά και στα λιμενικά τέλη, να σταθεροποιηθεί σε όλα τα εισιτήρια στο μειωμένο ποσοστό 13%.

 

Όσον αφορά την ειδική φορολογική μεταχείριση των απομακρυσμένων νησιών όπου ισχύει ο μειωμένος ΦΠΑ κατά 30%, προτείνεται αυτός να επεκταθεί και στους ακτοπλοϊκούς ναύλους.

Έτσι, ο ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των επιβατών θα μπορούσε να μειωθεί από το 13% στο 9% και στα οχήματα και στα φορτηγά από το 23% που είναι σήμερα στο 16%.

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 26 Απριλίου 2012, 19:29


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα