Μέτρα για τη στήριξη των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών θα ανακοινώσει ο Γ. Πλακιωτάκης

Μέτρα για τη στήριξη των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών θα ανακοινώσει ο Γ. Πλακιωτάκης

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020, 12:38

Μέτρα για τη στήριξη των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και της ναυτιλίας, θα ανακοινώσει στις 17:00 ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ληφθεί για περιορισμό των μετακινήσεων, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), η οικονομική κατάσταση των ακτοπλοϊκών εταιρειών λόγω των προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού έχει επιδεινωθεί με αποτέλεσμα να απειλείται ο κλάδος με κατάρρευση, που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες όχι μόνο την τρέχουσα περίοδο, αλλά και την περίοδο μετά την κρίση.

Προσθέτει επίσης ότι κατατέθηκε ήδη αίτημα-πρόταση προς τον υπουργό Ναυτιλίας για τον χαρακτηρισμό των ελάχιστων αναγκαίων δρομολογίων που πρέπει να εκτελούνται κάτω από τις σημερινές συνθήκες για την εξυπηρέτηση των νησιών ως Δρομολογίων Δημόσιας Υπηρεσίας και την υπογραφή σχετικών συμβάσεων Ανάθεσης Δημόσιας Υπηρεσίας με τα πλοία τα οποία έχουν σήμερα δρομολογιακές υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με το ΣΕΕΝ το σκεπτικό της πρότασης βασίζεται :

- Στο ανύπαρκτο επιβατικό μεταφορικό έργο όλων των δρομολογίων που εκτελούνται σήμερα (μείωση 90%), χωρίς καμία προοπτική βελτίωσης τουλάχιστον μέχρι τέλος Μαΐου.

- Στην καθημερινή μείωση των εμπορευματικών μεταφορών με πρόβλεψη περαιτέρω μείωσης στο 40% την τρέχουσα εβδομάδα.

- Στο γεγονός ότι όλα τα δρομολόγια που εκτελούνται σήμερα συγκεντρώνουν τα χαρακτηριστικά των δρομολογίων (και μάλιστα με σχεδόν μηδενική επιβατική κίνηση) τα οποία σήμερα χαρακτηρίζονται ως Δημόσια Υπηρεσία, συνεπώς πρέπει να αντιμετωπιστούν σύμφωνα με την μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πρακτική.

- Στην αναγκαιότητα εξυπηρέτησης των νησιών για τη διατήρηση της συνοχής της χώρας, την εξυπηρέτηση έστω και αυτών των ελάχιστων επιβατών, για την τροφοδοσία των νησιών και την αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν σχέση με το μεταναστευτικό.

- Στην επί της ουσίας επιβολής υποχρέωσης στα πλοία των εταιρειών για την εκτέλεση των απαραίτητων δρομολογίων.

Σύμφωνα με το ΣΕΕΝ, απαραίτητη προϋπόθεση τίθεται ο καθορισμός των ελάχιστων δρομολογίων τα οποία πρέπει να εκτελούνται σήμερα μετά από συνεννόηση με την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας μία διαδικασία που, σύμφωνα με τους ακτοπλόους, είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ακτοπλόων «το 2020 η απώλεια εσόδων των ακτοπλοϊκών εταιρειών που εξυπηρετούν τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα νησιά Ιονίου θα ξεπεράσει τα 290.000.000 ευρώ».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2020, 14:22


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα