Στα γραφεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγών Ναυτιλίας μετέβη ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, όπου και συμμετείχε στη διευρυμένη σύγκληση του Διοικητικού του Συμβουλίου, με εκπροσώπους από όλες σχεδόν, τις ακτοπλοϊκές εταιρείες.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική ακτοπλοΐα. Οι εκπρόσωποι του ΣΕΕΝ ευχαρίστησαν τον Υπουργό για τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί, δηλώνοντας ότι «αναγνωρίζουμε τις θετικές πρωτοβουλίες που έχετε αναλάβει, με τις οποίες επιλύθηκαν χρόνια προβλήματα που απασχολούσαν τον κλάδο.»
Ο κ. Βαρβιτσιώτης, από την πλευρά του, ξεκαθάρισε ότι έχει πλήρη γνώση των σωρευμένων ζημιών που έχουν υποστεί οι περισσότερες εταιρείες, τονίζοντας ότι αντιμετωπίζει τον κλάδο ως «βασικό πυλώνα της Εθνικής Οικονομίας», ο οποίος συνεισφέρει σημαντικά, τόσο στα δημόσια έσοδα, όσο και στους δείκτες απασχόλησης.
Παράλληλα, ζήτησε από τους εκπροσώπους των εταιρειών αναλυτικά στοιχεία κίνησης ανά λιμένα, ώστε να καταγραφεί η επιβατική κίνηση κάθε ακτοπλοϊκής σύνδεσης και, επομένως, να εκτιμηθεί και το ανάλογο πλαίσιο επιδότησης για τις γραμμές του δημοσίου συμφέροντος . «Μέχρι σήμερα υπάρχει ένας πληθωρισμός δρομολογίων με αποτέλεσμα να σπαταλούνται αφειδώς χρήματα για τις άγονες γραμμές. Πρέπει να βρούμε τρόπο να εξορθολογήσουμε το καθεστώς αυτό και να αξιοποιήσουμε καλύτερα τα χρήματα που δαπανούμε κάθε χρόνο, προς όφελος των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου επικεντρώθηκε στις καινοτομίες που θα περιλαμβάνει η νέα προκήρυξη για τις άγονες γραμμές. «Φέτος προχωράμε στην ενοποίηση όλων των επιδοτήσεων. Σταματάει το φαινόμενο που ίσχυε ως τώρα, να κάνουν δηλαδή δύο ξεχωριστές υπηρεσίες του Υπουργείου το ίδιο πράγμα, με αποτέλεσμα να καταγράφεται διπλάσιο κόστος. Στο εξής, η επιδότηση των άγονων γραμμών θα γίνεται μόνο από το Υπουργείο Ναυτιλίας», υπογράμμισε. Επιπρόσθετα, έκανε αναφορά στη δυνατότητα που θα δίνεται, πλέον, στις εταιρείες να επιλέγουν ως εναρκτήριο λιμένα, είτε τον Πειραιά, είτε το Λαύριο. «Σκοπεύουμε σταδιακά να μεταφέρουμε τμήμα της ακτοπλοΐας στο Λαύριο. Η μετακίνηση αυτή επιφέρει πολλαπλά οφέλη και για τις εταιρείες, αλλά και για τους πολίτες» τόνισε, επισημαίνοντας, ότι με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί ο χρόνος ταξιδίου, γεγονός που συνεπάγεται τη μείωση του κόστους καυσίμου και, άρα, του κόστους εισιτηρίου. Παράλληλα, βρίσκεται πολύ πιο κοντά στο αεροδρόμιο, με αποτέλεσμα να ευνοηθούν οι συνδυασμένες μεταφορές τουριστών, ενώ η μείωση των ωρών πλεύσης θα επιφέρει τη δυνατότητα εκτέλεσης πολλαπλών δρομολογίων προς τα νησιά. Αναφορά έκανε, επίσης, και στην πρόσφατη έγκριση που δόθηκε από την ευρωπαϊκή επιτροπή για επέκταση του νότιου προβλήτα στον Πειραιά, με σκοπό να φιλοξενηθεί η κρουαζιέρα. «Η εξέλιξη αυτή καθιστά τον Πειραιά , ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου στον τομέα της κρουαζιέρας» σημείωσε.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγών Ναυτιλίας, έθεσε και το ζήτημα της καθυστέρησης καταβολής των δεδουλευμένων προς τους εργαζόμενους από ορισμένες εταιρείες. Αναφερόμενος στο γεγονός ότι γίνεται δέκτης καταγγελιών για απλήρωτους ναυτικούς, τόνισε: «Να ξέρετε ότι, από την πλευρά μου, δε θα υπάρξει ανοχή. Ό,τι προβλέπει ο νόμος πρέπει να τηρείται. Αυτήν την εντολή έχω δώσει και στα λιμεναρχεία. Σε αυτό είμαι συμπαραστάτης των ναυτικών, ξεκάθαρες κουβέντες», υπογράμμισε.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, στο τέλος της συνάντησης, επανέλαβε την προτροπή του προς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες για διατήρηση του καθεστώτος εκπτώσεων στους ναύλους των στρατιωτικών: «Οι ένστολοι, όπως άλλωστε έχει τονίσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες αδικίες. Σε αυτούς τους ανθρώπους έχουμε χρέος να ʽβάλουμε πλάτηʼ. Εξʼ άλλου για εμάς δουλεύουν», κατέληξε χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί ότι μετά την προτροπή του κ. Βαρβιτσιώτη, όλοι οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν το ισχύον καθεστώς εκπτώσεων στους ναύλους των στρατιωτικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης