Οι αλλεπάλληλες ζημιές στα μεγέθη των ναυτιλιακών εταιρειών ΑΝΕΚ και Hellenic Seaways, αλλά και η καθολική ύφεση που παρατηρείται στην ελληνική ακτοπλοΐα, δημιουργούν «τσουνάμι» προβλημάτων στην εισηγμένη στο ΧΑ Κύπρου Sea Star Capital, αφού το 23,16% της ΑΝΕΚ και το 17,09% της Hellenic Seaways αποτελούν την μόνη περιουσία της.
 
Επόμενο λοιπόν ήταν η ανακοίνωση, εκ μέρους της Sea Star, ζημιών για το 2013 ύψους 18,64 εκατ. ευρώ (έναντι ζημίας 24 εκατ. το 2012). Βεβαίως, ο εν λόγο υπολογισμός αποτελεί μια απλή εκτίμηση της Διοίκησης της εταιρείας, εφόσον οι ΑΝΕΚ και Hellenic Seaways δεν έχουν προς το παρόν ανακοινώσει επίσημα αποτελέσματα αλλά μόνο προκαταρκτικά.
 
Το ΔΣ της Sea Star Capital αναμένεται σύντομα να καλέσει τους μεγαλομετόχους της εταιρείας για να τους εξηγήσει την τρέχουσα κατάσταση και τις τρέχουσες ανάγκες ρευστότητας, ώστε να αποφασίσουν αυτοί το κατά πόσο επιθυμούν ή όχι τη συνέχιση της λειτουργίας της και κατά πόσο θα εγκρίνουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
 
Παράλληλα, το ΔΣ προσπαθεί να αντλήσει τραπεζικό δάνειο με στόχο την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών για χρονικό διάστημα 2-3 ετών.
 
Οι μέτοχοι της Sea Star Capital είχαν πέρυσι (Μάρτιος 2013) απορρίψει πρόταση του Δ.Σ. για εκούσια εκκαθάριση της εταιρείας, και αποφάσισαν να επανεξετάσουν απόφαση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου σε μεταγενέστερο στάδιο. Αλλά τώρα η κατάσταση είναι σαφώς πιο κρίσιμη, λόγω των ασφυκτικών πιέσεων από τις πιστώτριες τράπεζες, οπότε οι μέτοχοι αναζητούν εναγωνίως λύσεις στο καυτό θέμα της ρευστότητας –κάτι που ταλανίζει όλη την ακτοπλοΐα.
 
Οι πιέσεις εκπηγάζουν κυρίως από δύο σημαντικούς παράγοντες:
 
– Την έλευση (σύντομα) της τουριστικής περιόδου, κατά την οποία αναμένεται ρεκόρ ξένων τουριστών, με το πρόβλημα της διασύνδεσης των τουριστικών νήσων μας να παραμένει άλυτο.
 
-Το σημαντικό ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον κλάδο, σε μια περίοδο που οι τράπεζες εστιάζουν στο πώς θα περιορίσουν τις επισφάλειές τους και πώς θα προστατεύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Dealnews.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης