Στο έπακρο εκμεταλλεύτηκαν την υψηλή ρευστότητα, των 100 εκατ. ευρώ περίπου, που διέθεταν οι Μινωικές Γραμμές,  μετά τη συμφωνία με τον όμιλο Attica για την πώληση του ποσοστού (48,53%) που είχαν στην Hellenic Seaways (HSW), εξοφλώντας πλήρως τον δανεισμό τους. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εταιρεία Μινωικές Γραμμές Α.Ν.Ε. ανακοινώνει στο επενδυτικό κοινό ότι, την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018, προχώρησε σε προπληρωμή του συνολικού τραπεζικού δανεισμού της. Συγκεκριμένα, η εταιρεία αποπλήρωσε το υπόλοιπο του ομολογιακού κοινοπρακτικού δανείου ποσού € 48 εκατ., στο οποίο συμμετείχαν 4 ελληνικές και 5 ξένες τράπεζες. 

Σημειώνεται ότι, ο τραπεζικός δανεισμός της Εταιρείας ανέρχοντανστις 31/12/2004 σε € 527 εκατ. ενώ σήμερα είναι μηδέν.

Η παραπάνω θετική εξέλιξη οφείλεται  στη χρηματοοικονομική διάρθρωση της Εταιρείας  η οποία, παρά την οικονομική κρίση, βελτιώνεται συνεχώς τα τελευταία έτη σαν συνέπεια εξορθολογισμού της ναυτιλιακής λειτουργίας της Εταιρείας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Τετάρτη η απόφαση για την κάθοδο των Μινωικών στα Χανιά

Για την Τετάρτη 4/7/2018 προγραμματίζεται  Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, με μοναδικό θέμα την εκπρόθεσμη ετήσια δρομολόγηση του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Μύκονος Παλλάς» των Μινωικών Γραμμών  στη γραμμή Πειραιάς-Χανιά, όπου δραστηριοποιείται μόνο η κοινοπραξία ΑΝΕΚ-Attica Group.

Εφόσον το πλοίο δρομολογηθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ Μινωικών και Κοινοπραξίας ΑΝΕΚ-Attica στις γραμμές της Κρήτης θα πιάσει «κόκκινο» και πολλοί θα κάνουν λογο για τα «Ιουλιανά» στην ακτοπλοία… Το αίτημα των Μινωικών κατατέθηκε πρόσφατα αφού στο μεταξύ το πλοίο «Μύκονος Παλλάς» ύψωσε την ελληνική σημαία και επανδρώθηκε με ελληνικό πλήρωμα και «συνοδεύεται» από την επισήμανση ότι η δρομολογηση του θα είναι προς όφελος του ανταγωνισμού και του επιβατικού κοινού.

Ωστόσο η απόφαση του υπουργείου να συγκαλέσει ΣΑΣ εν μέσω θέρους με ένα και μοναδικό θέμα, σχολιάσθηκε από την πλευρά της Κοινοπραξίας με σκωπτικό τρόπο, καθώς παράγοντες της σημείωσαν ότι μέσα σε ένα μήνα έγιναν τρία ΣΑΣ και δεν είχε εισαχθεί το θέμα για συζήτηση και έρχεται σε ΣΑΣ εν μέσω θέρους ενώ το πλοίο δεν αγοράσθηκε τώρα αλλά ανήκει πολλά χρόνια τώρα στις Μινωικές και τον μητρικό Όμιλο Grimaldi. Η Κοινοπραξία έχει επισημάνει στο υπουργείο ότι προκειμένου να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες του θέρους στη γραμμή έχει προγραμματίσει 90 πρωινά δρομολόγια με τα δυο πλοία.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι σύμφωνα με την νομοθεσία η εκπρόθεσμη ετήσια δρομολόγηση ενός πλοίου είναι δυνατή με απόφαση του υπουργού (ανεξαρτήτως θετικής η αρνητικής γνωμοδότησης από το ΣΑΣ) εφόσον καλύπτει συγκοινωνιακές ανάγκες. Όμως το πώς ορίζονται οι «συγκοινωνιακές ανάγκες» είναι ένα θέμα που προκαλεί σοβαρές αντεγκλήσεις μεταξύ ανταγωνιστριών ναυτιλιακών εταιρειών στο ΣΑΣ κάθε φορά που συζητείται τέτοιο θέμα, γεγονός που αναδεικνύει την ασάφεια της νομοθεσίας επ’ αυτού του θέματος των έκτακτων και εκπρόθεσμων δρομολογήσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης