Σενάρια «κατάρρευσης» ακτοπλοϊκών εταιριών

Σενάρια «κατάρρευσης» ακτοπλοϊκών εταιριών

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2013, 09:07

 

 

Οι πρώτες σελίδες του σεναρίου «κατάρρευση της ακτοπλοΐας» γράφηκαν χθες στο λιμάνι του Πειραιά, στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) να ασκεί τελικά μπλόκο στα πλοία όσων εταιρειών οφείλουν δεδουλευμένες αποδοχές στα πληρώματά τους.

Δύο πλοία, το «Βιτσέντζος Κορνάρος» (ΛΑΝΕ) για Κύθηρα, Κρήτη και το «Αγιος Γεώργιος” (Ventouris Sea Lines) για Δυτικές Κυκλάδες, δεν απέπλευσαν, καθώς οι πλοιοκτήτριες εταιρείες τους δεν κατάφεραν να καταβάλουν μέρος των οφειλομένων ή να δώσουν στους εκπροσώπους των ναυτεργατών ένα πειστικό χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των ναυτικών, όπως αντιθέτως έπραξαν άλλες εταιρείες (π.χ. η Hellenic Seaways, ΝΕΛ) και τα πλοία τους εκτέλεσαν προσωρινώς τα δρομολόγιά τους.

Η ΠΝΟ περιμένει μέχρι το τέλος Ιουνίου να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα σε όλες τις εταιρείες, διαφορετικά θα ασκήσει και πάλι συνδικαλιστική δράση.

 

Τα σενάρια

 

Το σενάριο κατάρρευσης μίας εταιρείας προκύπτει ανάγλυφα από όσα αντιμετωπίζει η ΛΑΝΕ, πλοιοκτήτρια του «Βιτσέντζος Κορνάρος», έτσι όπως τα περιγράφει στη «Ναυτεμπορική» ο εκπρόσωπός της, Μανώλης Γαλανάκης.

Κάναμε, λέει ο κ. Γαλανάκης, αγώνα όλο το χειμώνα να «φθάσουμε» μέχρι τη σεζόν, δηλαδή τα μέσα Ιουνίου, προκειμένου να καταφέρουμε να βελτιώσουμε τη ρευστότητά μας από την αυξημένη κίνηση.

Από πέρυσι τον Οκτώβριο κόψαμε εισιτήρια αξίας μόλις 200.000 ευρώ (το «Βιτσέντζος Κορνάρος» εξυπηρετεί την άγονη γραμμή Πειραιάς-Κύθηρα-Κρήτη) με μισθοδοσία 200.000 ευρώ το μήνα και καύσιμα 300.000 ευρώ το μήνα και αφού καταβάλαμε 2 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία του πλοίου. Η πολιτεία μάς οφείλει από αποζημιώσεις δημόσιας υπηρεσίας 1,3 εκατ. ευρώ.

 

Οφειλές

 

Τώρα που χρειαζόμαστε ένα μέρος της αποζημίωσης, δεν το έχουμε, με αποτέλεσμα, αν δεν γίνει άλλο δρομολόγιο, η εταιρεία να καταρρεύσει, τη στιγμή που το κράτος μάς οφείλει τριπλάσιο σχεδόν ποσό από όσα οφείλουμε εμείς στους ναυτικούς.

Γιατί το υπουργείο δεν κάνει χρήση του νόμου για προκαταβολή του 50% των μισθωμάτων για να χρηματοδοτηθεί η λειτουργία του πλοίου, αναρωτιέται ο κ. Γαλανάκης.

Και συμπληρώνει: «Αν η πολιτεία θέλει να προσφέρει το κοινωνικό αγαθό της μεταφοράς επί πιστώσει, όταν όλη η αγορά λειτουργεί τοις μετρητοίς, τότε θα πρέπει να προσθέσει στα 34 βαπόρια που αποχώρησαν από την ελληνική ακτοπλοΐα τα τελευταία χρόνια άλλα δύο» (υπονοώντας το «Βιτσέντζος Κορνάρος» και το «Αγιος Γεώργιος»).

 

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2013, 09:11


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα